Szinyei-ügy: a Fidesznek áprilisban még megfelelt az igazgató

Hutter Marianna, Szabó Zsolt

2017. július 17., hétfő 17:54, frissítve: hétfő 19:09

– A fideszesek, úgy tűnik, tudták, hogy az igazgatónak rosszul áll a szénája, de ezt korábban egyetlen szóval sem jelezték – nyilatkozta lapunknak Heltai László, az LMP helyi önkormányzati képviselője annak kapcsán, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt héten úgy döntött: nem fogadja el a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot 10 éve vezető Tóth Gábor által benyújtott igazgatói pályázatot. Bár hétfőn Balog Zoltán Emmi-miniszter úgy döntött: legalább 1 évre meghosszabbítják Tóth kinevezését, az eset így is nagy port kavart. Ugyanis a veronai busztragédiát megélt intézmény vezetője népszerű az iskolában, még petíciót is indítottak mellette, amelyet már közel 540-en írtak alá.

A terézvárosi képviselő-testület a mai napon tartott – más témában – humán bizottsági ülést. Ezen az LMP-s politikus felvetette, hogy tárgyalják meg Tóth Gábor pályázatát. Bár ezt a fideszes többség leszavazta, így is parázs vita alakult ki az ügyben. Ebből kiderült:

a kormánypárti képviselők szerint Tóth igazgatói alkalmasságával kapcsolatban kétségek merültek fel, ám hogy pontosan miért, azt nem fejtették ki,

„arról csak pletykák vannak”, így Heltai nem kívánt belemenni a részletekbe. Ugyanakkor tény, hogy mikor április 13-án, zárt ülés keretében véleményezte az igazgató jelentkezését a fideszes többségű képviselő-testület, akkor azt még a jogszabályi kritériumoknak megfelelőnek tartotta. „Ez lényegében a pályázat támogatását jelentette, akkor Tóth Gábor személye ellen sem hangzott el kritika” – mondta Heltai.

Az ellenzéki politikus egyébként azt tervezi: az első őszi képviselő-testületi ülésen bead egy javaslatot, hogy vitassák meg az igazgató ügyét, és hogy

„az önkormányzat ne titkolja el, mit tud, és hogyan ítélik meg az igazgatót”.

Egyébként Heltai úgy vélte, minden olyan döntés mellett ki kell állni, amit az iskola – vagyis a szülők és a tanárok – szeretnének. „Más esetekből is – például Szeged, Makó – úgy tűnik, a kormány nem szereti az autonóm vezetőket, csak a bólogató Jánosokat, és ellehetetlenítik azokat, akik esetleg ellentmondhatnak nekik. Ez önkényuralmi mentalitás” – tette hozzá. 

Lapunk az ügyben kereste Terézváros Fidesz–KDNP-s polgármesterét, Hassay Zsófiát is, aki a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának további egyéves megbízatása fényében nem kívánt reagálni a fejleményekre. Ugyanakkor emlékeztetett: az önkormányzat Tóth Gábor intézményvezetői pályázatát korábban alkalmasnak találta.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.