Szita Károly tagadja ügynökmúltját, az ellenzékre mutogat

MN

2018. március 19., hétfő 19:38, frissítve: kedd 14:42

„Ma már teljesen világosan látszik, hogy a mai magyar ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes” – kerülte meg a választ Szita Károly kaposvári fideszes polgármester a rendszerváltás előtti, kommunista állambiztonsági múltját firtató kérdésekre. A Hír TV kérdésére, hogy kapcsolatban állt-e az állambiztonsággal, nemmel felelt.

Az, hogy Szita a Belügyminisztérium III/II. csoportfőnökség ügynöke volt, már 2005 óta ismert. A Magyar Nemzet ugyanakkor múlt szombaton eddig ismeretlen dokumentumok alapján közölt részleteket a „Krakus Péter” fedőnéven tevékenykedő titkos megbízott munkájáról. Ebből az derül ki, hogy megtisztelőnek tartotta az állambiztonsági munkát, és még családtagjairól is jelentett a tartótisztjének.

Az őt kérdező újságíróknak Szita hétfőn egy kaposvári rendezvényen azt ismételte meg, hogy tiszta a lelkiismerete, és nem hagyja magát zsarolni „sem Simicska Lajos [lapunk tulajdonosa], sem mások által. Pert ugyanakkor nem indít, a 24.hu kérdésére azt állította, hogy ezt már 2005-ben megtette. Ugyanakkor ennek nincs nyoma az MTI archívumában, csak annak, hogy államtitoksértés miatt nyomozás folyt, végül nem derült ki a szivárogtató személye.

Egyébként Szita ugyanazt a módszert alkalmazta, mint Kósa Lajos Érden a múlt héten az 1300 milliárdos meghatalmazásra vonatkozó újságírói érdeklődés kapcsán. Egymás után kérte a kérdéseket, mondván a végén majd válaszol rájuk, aztán nem válaszolt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.