Szívroham miatt csúszhat a Postapalota elkótyavetyéléséről szóló büntetőper

2018. március 20., kedd 17:30, frissítve: kedd 17:38

Elmaradtak a perbeszédek a Postapalota ügyeként ismert, a Fővárosi Törvényszéken különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyó büntetőperben kedden, mert a másodrendű vádlott, K. Péter előző nap szívinfarktus gyanújával került kórházba. 

Védőjének tájékoztatása szerint a férfit – aki korábban a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese volt – a tárgyalás kitűzött időpontjában is intenzív osztályon kezelték. Az eljáró bírói tanács elnöke közölte, érdemi tárgyalást a vádlott nélkül nem lehet tartani, hacsak a távollétében való folytatást nem kéri ő maga. Márpedig a bejelentés szerint K. Péter egyelőre nem volt olyan állapotban, hogy efféle kérelemmel éljen. A folytatás így áprilisra maradt. 

A hat vádlott – köztük Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány későbbi közlekedési minisztere – a perbeli, 2006-tól kezdődő időszakban a Magyar Posta, illetve az ÁPV Zrt. tisztségviselője volt. E minőségükben befolyással bírtak előbbi cég ingatlankoncepciójára. A vádhatóság szerint hamis tartalmú előterjesztésekkel, illetve fiktív költségek feltüntetésével érték el, hogy úgy tűnjön, az lenne a leggazdaságosabb megoldás a posta számára, ha saját tulajdonú székházból bérelt irodába költözne. Az igazgatóság így is döntött, holott valójában ez volt a legkevésbé előnyös választás.

Az emblematikus Postapalotát négymilliárd forintért eladták – azt a korábban Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. cégcsoportjának egyik tagja vette meg, méghozzá egyedüli pályázóként. Az új székházra havi négyszázezer eurós – akkori árfolyamon körülbelül százmillió forintos – bérleti szerződést kötöttek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.21.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.