Szkinhedekkel tüntetett Molnár Zsolt

MNO

2014. május 6., kedd 09:20, frissítve: szerda 12:02

Bár az MSZP hevesen ellenzi állítólagos szkinhedmúltja miatt a jobbikos Sneider Tamás jelölését az Országgyűlés alelnöki posztjára, a szocialista párt is büszkélkedhet olyan politikussal, aki ilyen körökben mozgott. Molnár Zsolt, aki a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját látta el az elmúlt négy évben, és az MSZP-frakció tagja 2006 óta, 1992-ben ott volt a Kossuth téren azok között a szkinhedek között, akik kifütyülték Göncz Árpádot, megakadályozva ezzel, hogy megtartsa október 23-i beszédét.

Miközben az MSZP állítólagos szkinhedmúltja miatt támadja a jobbikos Sneider Tamás jelölését az Országgyűlés alelnöki posztjára, saját pártjuk első vonalas politikusai között is található olyan, aki egykoron szkinhedekkel együtt tüntetett. Mégpedig Molnár Zsolt, aki amellett, hogy 2006 óta tagja a szocialista párt országgyűlési frakciójának, az elmúlt négy évben a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját is betöltötte, és az MSZP őt jelölte a következő időszakra is a testület élére.

Molnár Zsolt 1992-ben a Kossuth téren
Molnár Zsolt 1992-ben a Kossuth téren, a 168 Óra által közölt fotón

Az általunk fönt bemutatott fotón – a balliberális oldalhoz erősen kötődő 168 Óra fotósa kapta lencsevégre, amely a hetilapban is megjelent – Molnár Zsolt látható a bőrfejűekre jellemzően fejére húzott kapucniban szkinhedekkel. Ráadásul nem is akárhol, hanem a baloldal által sokszor mélyen elítélt, az SZDSZ-alapító Göncz Árpád egykori köztársasági elnök elhíresült, 1992-es Kossuth téri kifütyülésén. Emlékezetes, hogy az akkori államfő az Országház előtt tartott október 23-i rendezvényen hiába lépett a mikrofonhoz, nem tudta elkezdeni ünnepi beszédét, mert hosszú percekig sem csendesült a tömeg: egyfolytában zúgott a bekiabálás és a füttyögés.

A 168 Óra 1992. október 27-i száma, amely képriportot közölt a Kossuth téri tüntetésről
A 168 Óra 1992. október 27-i száma, amely képriportot közölt a Kossuth téri tüntetésről, első oldal
A cikk folytatása a másik oldalon
A cikk és a képriport folytatása a másik oldalon

Göncz ennek hatására végül le is tett arról, hogy szóljon az ott összegyűltekhez. Az akkori parlamenti ellenzék – közte a szocialista párttal és az SZDSZ-szel – a történtek után állította, hogy a rendbontók bőrfejűek voltak és fasiszta jelszavakat kiabáltak. A kifütyülésről szóló MTV-felvétel kapcsán a Magyar Televízió Bánó András vezette Egyenleg című műsora is belekeveredett a botrányba. Többen ugyanis – például az akkor az MTV híradójánál dolgozó Császár Attila is – azt állították, hogy az ünnepségről készült felvételt manipulatív módon megvágták, hogy az a baloldal véleményét támassza alá.

Molnár Zsolt jelenleg, mint a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.
Molnár Zsolt jelenleg, mint a nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Molnár Zsolt újságírói megkeresésre azt elismerte, hogy lehetett olyan rendezvényen korábban, ahol bőrfejűek is voltak. Mint mondta, az 1990-es évek elején jelen volt több futballmeccsen, illetve közéleti tüntetésen is, ahol „esetleg olyan közeg lehetett”, ahol szkinhedek állnak mellette. Még azt sem tartotta kizártnak, hogy ilyen helyzetben akár fotó is készült róla. Többször is megismételte, hogy soha életében nem volt szkinhed. Viccnek, illetve hazugságnak nevezte, hogy ő maga bármilyen ilyen irányzatú mozgalomban szerepet vállalt volna.

A 168 Óra címlapja, amely 1992. október 27-én jelent meg
A 168 Óra címlapja, amely 1992. október 27-én jelent meg

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.