Szögi Lajos árvái és özvegye nem láttak semmit a 46 milliós kártérítésből

MN

2017. december 7., csütörtök 09:22, frissítve: csütörtök 09:47

Tizenegy éve történt az olaszliszkai tragédia: 2006 októberében a szabályosan közlekedő Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves lány. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, 2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság, amelyet 46 millió forintban ítélt meg.

A pénzt azonban a férfi árvái és özvegye azóta sem látták. Hiába kapták meg papíron a sok pénzt, semmi nem jutott belőle nekik – nyilatkozta dr. Helmeczy László, a család jogi képviselője a Blikknek. – Pedig nagy szükség lett volna rá: az özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak, a legnagyobb lány egyetemre járt. A középső később orvosnak tanult, a legkisebb pedig most középiskolás.

A kártérítés elmaradásának oka egyszerű: amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek. Az eset iróniája, hogy a gyilkosok közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket. 

A bulvárlap szerint a Szögi családot évek óta az ügyvédjük által létrehozott alapítvány támogatja hónapról hónapra. Ráadásul Helmeczy László szerint a családtagok azóta sem tudták feldolgozni a történteket. „Lajos két kisebb lánya volt akkor a kocsiban. A legkisebbnek semmilyen konkrét emléke nincs az apja bántalmazásáról. A középső lány már gimnazista volt, őt ki is hallgatták a rendőrök. Emlékszem, még a sokat látott nyomozók is megkönnyezték a vallomását. Az édesapja szíve állt meg a bántalmazás során, és ő most orvosként szíveket gyógyít. Szerintem ez is a trauma feldolgozásának egy módja” – mondta a jogi képviselő. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Blikk arra is emlékeztetett, hogy az eset kísértetiesen hasonlít Marian Cozma halálának ügyéhez: ott 200 millió forintot ítéltek meg a meggyilkolt kézilabdázó apjának, aki Bukarestben szegénységben tengeti a napjait. Ő sem kapott egy fillért sem.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.