„Sztrájkolnak” az ELTE-n a CEU miatt

2017. április 8., szombat 12:31, frissítve: szombat 19:18

Némi túlzással munkabeszüntetésnek is beillő akciót szervez hétfőre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara (ELTE TáTK) – tudta meg a Magyar Nemzet.

Egy birtokunkba került körlevélből derül ki: a tanórákon az egyetemi autonómiáról fognak beszélgetni, délelőtt és kora délután pedig összesen háromórás időtartamban rövid (5-15 perces) előadások hangzanak majd el a demokráciát érő kihívásokról. Ehhez bármely egyetemi polgár csatlakozhat, tehát oktatók és hallgatók egyaránt beszélhetnek. Késő délután egy rendkívüli hallgatói és oktatói fórumot is tartanak.

Mindezzel a TáTK a jogi karhoz csatlakozik, hogy közösen tiltakozzanak a lex CEU és az egyetemi autonómia csorbítása ellen – írják a levélben.

A parlament az elmúlt hétfőn szavazta meg a felsőoktatási törvény módosítását, melynek értelmében a Soros György alapította Közép-európai Egyetem (CEU) immár szabálytalanul működik, mivel az akkreditáció szerinti „származási országában”, az Egyesült Államokban nincs kampusza és nem folytat felsőoktatási tevékenységet. Áder János köztársasági elnöknek pedig a következő hétfőn, vagy az ELTE-s tiltakozás napján kell döntenie arról, hogy aláírja-e a jogszabályt, vagy sem. Közben vasárnap újabb (immár a harmadik) tüntetés is lesz a CEU-ért.

Az ELTE lépése azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök (majd utána több kormánypárti politikus is) nemrég arról beszélt, hogy a magyar egyetemeknek lenne igazán miért tiltakozniuk, hiszen a CEU – szerinte jogtalan – versenyelőnyben van velük szemben. A jelek szerint viszont a magyar egyetemek jó része, illetve a tudományos kutatói közösség ezzel éppen ellentétesen viszonyul a kérdéshez.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.