Szűkül a daganatos betegek számára elérhető terápiák köre

2017. október 6., péntek 14:26, frissítve: szombat 08:41

Minden korábban megfogalmazott szakmai aggály és kockázat ellenére úgy tűnik, hogy szűkülnek a terápiás lehetőségek például a daganatos betegek esetében. Ma ugyanis megjelent az az új közbeszerzési eljárás, mely szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) új típusú árversenyt hirdet egyes innovatív (például daganatok esetén használt) gyógyszerek között. Így lesz olyan betegség, ahol a korábbi több helyett, mostantól csak egyfajta gyógyszert lehet majd terápiaként választani – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az egyesület egyértelműen elhibázottnak tartja a lépést.

Korábban lapunknak egy neve elhallgatását kérő onkológus arról beszélt az üggyel kapcsolatban: óriási hátrányt jelenthet a most megvalósult döntés. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott szernek milyenek a mellékhatásai, és jelentősek a hatékonyságbeli különbségek is. A beteg életesélyeit javítja, ha többféle terápiát próbálhat ki. A melanoma, a vastagbél-, a tüdő- vagy a prosztatarák kezelésére szolgáló innovatív készítmények is érintettek lehetnek. Gazdasági okok állhatnak a háttérben, de azt nem tudni, miért fogadott be tavaly október végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma összesen 15 új innovatív terápiát, ha a változtatás hatására ezek száma csökken. Pedig a magyar betegeknek átlagosan így is 3,7 évet kell várniuk egy új gyógyszerre.

A most bevezetett új típusú árverseny, vagyis a vaklicit lényege, hogy a NEAK árajánlatot kér a gyártótól, és a legkisebb összegű ajánlatot fogadja el. Ezt a módszert más országokban nem használják az onkológiai innovatív gyógyszereknél, mivel hatóanyagaik nem azonosak, így egymással nem helyettesíthetők.

Az egyesület friss közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a költségcsökkentés miatt bevezetett új eljárással kapcsolatos szakmai érveket és javaslatokat nem fontolták meg. Az új eljárás következtében egyértelműen csökkenhet a választási szabadság a betegek számára legmegfelelőbb terápia (és ezzel együtt a legjobb gyógyulási esély) kiválasztására. Ez az adott betegek számára – különösen az érintett terápiás területek (daganatos betegségek) halálozási adatait is figyelembe véve – visszafordíthatatlan kárt okozhat.

A hazai gyógyszerfinanszírozási rendszer európai összehasonlításban is bonyolult, és jelenleg rendszerszinten sem támogatja az új terápiák magyarországi elterjedését. Ennek következtében ma már egyértelműen látszik, hogy a magyar betegek helyzete még a V4 országokhoz képest is aggasztó e téren – hangsúlyozta az egyesület.

A NEAK egyébként rendkívül rövid idő alatt tervezi lebonyolítani a tendertárgyalásokat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.