Szuperegyetem alakul Budapesten

LM

2012. május 25., péntek 05:32, frissítve: péntek 08:15

Elkezdődött az együttműködési lehetőségek számbavétele a felsőoktatásban, úgy látszik, egyre több rektor hajlandó szövetséget kötni egymással. A fővárosban létrejöhet a Budapesti Egyetemi Hálózat, a veszprémi Pannon Egyetem pedig a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolával köt megállapodást.
A korábban tervezett 12 helyett 13 felsőoktatási pólust alakítanának ki, és összesen nyolc egyetem kaphatna kiemelt vagy kutató minősítést – derül ki a felsőoktatás fejlesztéspolitikai irányairól szóló háttértanulmányból, amely szerint az állam teljesen megszüntetné a jogászképzés támogatását – számolt be korábban a lap.

Közös útkeresés jellemzi a felsőoktatási intézmények vezetését, amióta a kormány a fejlesztési pólusok kijelölésével világossá tette, hogy csak azok az egyetemek, főiskolák számíthatnak bőséges állami forrásokra, amelyeknek vezetői hajlandók szóba állni egymással, és összehangolják a képzéseiket. A június 31-ig elkészülő intézményi stratégiák kiszivárgó részleteiből jól látszik, az egyetemek, főiskolák hajlandók összefogni, de az autonómiához egyelőre mindenki ragaszkodik. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Eduline.hu által közölt állásfoglalása szerint az intézmény nem zárkózik el az integrációs gondolatok elől, elképzelhetőnek tartaná például, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem pesti campusában tömörülő közgazdaság-tudományi, gazdálkodástudományi és társadalomtudományi kara hozzájuk kerüljön. Az átalakításokkal összefüggésben Mezey Barna, az ELTE rektora egyelőre nagyon óvatosan fogalmaz. A Magyar Nemzetnek azt mondta, megkezdik a jogi-társadalomtudományi, valamint  a gazdaságtudományi szakterületek szakmai és szervezeti erősítését. – Ha ehhez bármilyen formában – de komolyan végiggondolt szakmai logika alapján – kapcsolódik más intézmény fejlesztési koncepciója, akkor velük egyeztetve közösen találjuk majd meg a jó szervezeti megoldásokat – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy az ELTE eddig is kész volt a kapcsolatok erősítésére, ám mindig kardinális kérdésnek tartotta saját függetlenségét.

Hálózat

A Budapesti Corvinus Egyetem is hajlik az ELTE-vel való kooperációra, de némileg más megoldást eszelt ki: a Semmelweis Egyetemmel, az ELTE-vel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) együtt létrehozná a Budapesti Egyetemi Hálózatot. Az egyetem érvelése szerint az ötletet a három másik érintett intézmény vezetője is támogatja. Péceli Gábor, a BME vezetője a lap megkeresésére elismerte, hogy felmerültek bizonyos együttműködési formák, de részleteket egyelőre ő sem árult el, ahogyan Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora sem. A Semmelweis Egyetem állásfoglalásából annyi azért kiderül, hogy ők támogatják a szövetségek kialakítását, de kizárólag a teljes szakmai és irányítási autonómia megőrzése mellett.

Lesznek változások vidéken is, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem például a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolában találta meg partnerét. A két intézmény mögött már több sikeres közös pályázat áll, most pedig a tanárképzést hangolják össze: a párhuzamosságok megszüntetésére a magyar szak a Pannon Egyetemhez, a történelem a Kodolányihoz tartozna jogilag.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.