Tájékoztatják a háziorvosokat

2012. június 24., vasárnap 22:15, frissítve: hétfő 11:15

Jövő héttől kezdődően a háziorvosok is megkapják a tájékoztatást arról, hogy területükön mely ellátási típusért melyik intézmény felel – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnap az m1 A Lényeg című műsorában.

Szócska Miklós kiemelte: az új rendszerben minden állampolgárról minden ellátási típusban gondoskodni fognak. Lehet, hogy bizonyos típusú ellátások – például a szemészet – fekvőbeteg-formája megszűnik, de onnan kezdve egynapos sebészeti, illetve járóbeteg-ellátásban folytatódik az ellátás, tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy hamarosan megindulhat az onkológiai ellátórendszer fejlesztésének második része is. Kiemelte: az egészségügy újraszervezésében július elseje nem a végállapotot jelenti, hanem a kezdetet. Ezt követően az év hátralévő részében megtanulják az új rendszert, az esetleges hibákat korrigálják – mondta.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügy működésképtelenségét eredményezné, ha az ágazatot érintené a 62 évnél idősebb orvosok kötelező nyugdíjaztatása. Az m1 A Lényeg című műsorában Rácz Jenő vasárnap kifejtette: jelenleg mintegy 30 ezer orvosból csaknem 4 ezer dolgozik 65 éves kora  felett is, többen közülük 70 évnél is idősebbek. Ha 62 éves kornál húzzák meg a határt, akkor mintegy 5 ezer orvost veszítenének el egyik pillanatról a másikra. Emellett évente mintegy ezer orvos távozik az országból, a szakmából, ezzel az intézkedéssel tehát körülbelül 6 ezer orvost vennének ki a rendszerből – mutatott rá. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint így ez az intézkedés az egészségügyben nem végrehajtható.Július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) júniusban több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamatot lezárva hozta meg határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július elsejétől milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) erről szóló közleményében kiemelte: a július elsején hatályba lépő új egészségügyi struktúrában oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy nem lesz lefedetlen térség az országban.

Hozzátették: a betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, akik a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe tudják majd irányítani őket.

Spanyol modell

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már ebben az évben 850 millió forint körüli összeget vár a spanyol modelltől, amelyet a parlament által hétfőn elfogadott egészségügyi salátatörvény vezet be.

Az új modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát – szögezte le az egészségügyi államtitkárság arra reagálva, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete korábban azt írta: a spanyol modell a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extraadó további 50 százalékos emelkedését jelenti.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.