Taktaközi szocpolcsalás: 10 évet kapott az elsőrendű vádlott

WL

2012. április 3., kedd 15:15, frissítve: kedd 15:56

Tíz év börtönbüntetésre ítélte a taktaközi szocpolcsalásként elhíresült büntetőügy elsőrendű vádlottját kedden első fokon a Miskolci Törvényszék. Az ügynek kétszáznál is több vádlottja van, többségüket a Horváth Mária vezette bírói tanács bűnösnek találta.

Az ítélet rendelkező részének a felolvasása több mint másfél órát vett igénybe, állva hallgatták meg a vádlottak, védőik és a jelenlévő újságírók.

Csanádi Béla elsőrendű vádlottat, a szerencsi építési hatóság volt vezetőjét kétrendbeli folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, tizennégyrendbeli bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, háromrendbeli bűnsegédként elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, huszonötrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés, harmincnyolcrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, továbbá hivatalos személy által, fontosabb ügyben, kötelességszegéssel megvalósított vesztegetés bűntettében találta bűnösnek a Miskolci Törvényszék.

Az összesen 202 vádlottat felvonultató büntetőügyben az elsőrendű vádlottat a bíróság a tíz év börtönbüntetés kiszabása mellett tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és a férfi kétmillió forintos pénzbüntetést is kapott.

A másodrendű vádlottat 2, a harmadrendű vádlottat 9 év börtönre ítélték, a negyedrendű vádlott 7, az ötöd- és a hatodrendű 4-4 év, a hetedrendű 3, a nyolcadrendű 2, a kilenc- és a tizedrendű vádlott 4-4 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Emellett valamennyiüket eltiltották a közügyektől, és pénzbüntetést is fizetniük kell.

A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött elsőfokú eljárásban a vádlottak között voltak pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalkozók is.

Az úgynevezett felhajtók annak idején nagycsaládosokat kerestek meg, hogy az ő lakáshoz jutásukat segítő állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak annak érdekében, hogy a bank elfogadja a kérelmeket. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege 450 millió forintra tehető.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón összesen 43, kettő–négy lakásos társasházat építettek fel, amelyek később lakhatatlannak bizonyultak, az építési hatóság mégis kiadta rájuk a használatbavételi engedélyt.

A törvényszék a hivatalukkal visszaélőkre általában letöltendő, az „építtetőkre" felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, az érintettek nagy részét viszont felmentette a vádak alól.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.