Támogatja a Fidesz az iskolások drogszűrését

2014. december 8., hétfő 13:41, frissítve: hétfő 21:03

A délelőtti frakcióülés döntéséről Rogán Antal beszélt újságírók előtt a parlament ülését megelőzően. A politikusok és újságírók drogtesztjén még gondolkodnak.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, „erős pontosításokkal”, de támogatja a Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot – közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Közlése szerint voltak ellenvélemények a frakcióülésen, de a képviselőcsoport „messze túlnyomó többsége” támogatta a javaslatot. Az elképzelés támogatását Rogán Antal azzal indokolta, hogy az általános szűréssel harcolni lehet a drogkereskedelem, a szervezett bűnözés ellen, és meg lehet védeni a gyermekeket. A legfontosabb módosítási javaslatok között említette, hogy a kiskorúak drogtesztjének eredményéről csak a szülő értesülhetne, kiskorúak esetében a teszthez nem párosulhatna jogkövetkezmény.

Rogán Antal kijelentette: a drogtesztjavaslat megvalósításához mindent hajlandók mozgósítani, anyagi forrásokat, technikai eszközöket és megfelelő lebonyolítási menetrendet egyaránt. A vizsgálatokra a kormányt kérték fel, a törvényjavaslat pedig február végére készülhet el.

A politikus úgy fogalmazott, a szűrés ellenzői a drogot támogatják.

Drogteszt újságíróknak, politikusoknak?

A nyolcadik kerületi polgármester tervei szerint a politikusokra és újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta: ez jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és az újságírók esetében a teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes Gulyás Gergely konzultál majd az igazságügyi tárcával, és legkésőbb január végéig véleményt tesz le a frakció asztalára.

Kérdésre úgy fogalmazott, várjuk meg a végét annak, hogy kire terjesztik ki a drogszűrést; a leginkább indokoltnak a közoktatásban részt vevő gyermekek esetében tartja. Azt mondta, a pontos korosztályt szakemberek bevonásával határozzák majd meg.

Szabó Tímea szondáztatott
A sajtótájékoztató elején Szabó Tímea, a PM színeiben politizáló független országgyűlési képviselő alkoholszonda megfújására kérte Rogán Antalt, aki ezt meg is tette. Az eredmény negatív lett.

A frakcióvezető azt is jelezte, hogy szerinte társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot. Példaként említette a szülői szervezeteket és a pedagógusokat.

Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt milyen traumákat okozhat a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta: sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a kérdést kekeckedésnek nevezte.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Arra az újságírói kérdésre, hogy támogatná-e a képviselők alkoholtesztjét, a Fidesz frakcióvezetője úgy felelt: minden olyannak áll elébe, amelyet egyébként bárkinek el kell végeznie, aki dolgozik. Szerinte „ez az egész csak azért van”, mert az Együttben ülő képviselőtársainak a drog „nagyon kényes kérdés”.

Lukács nem csak az újságírókat, politikusokat tesztelné

Az MSZP azt üzeni a kormánypártoknak: „vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről”. Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes agyrémnek nevezte, hogy 12 és 18 év közöttieket „vegzálnának”, szerinte ehelyett stratégiát kellene alkotni a gyermekek és fiatalok megvédésére a kábítószer fenyegetésétől. A politikus visszautasította, hogy aki nem áll a javaslat mellé, az a drogkereskedőket támogatná. Szerinte az is vita tárgya lehet, hogy csupán az újságírók és a politikusok befolyásolják-e a közvéleményt.

A Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt, a Fidesz javaslatáról pedig a konkrét részletek ismeretében alakítja majd ki az álláspontját. Novák Előd alelnök elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy véli, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azonban nem így kell megoldani. Az ellenzéki képviselő szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője a drogteszttel kapcsolatos felvetésre elfogadhatatlannak nevezte, hogy széles társadalmi rétegekre kötelezően vezessenek be egy olyan vizsgálatot, amelyben kevesek érintettek. Mindezt a közpénzek elherdálásának ítéli, amely nem jár megelőző hatással.

Szabó Tímea alkoholszondát is akar

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke eszementnek nevezte a drogtesztre vonatkozó javaslatot, és arra emlékeztetett, hogy Zacher Gábor addiktológus szerint amíg Magyarországon drogfüggőből húszezer, addig alkoholfüggőből nyolcszázezer van. Egyúttal azt javasolta: minden képviselőnek kötelező legyen megfújni egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe.

Együtt: Rendőrállam

Az Együtt közleménye szerint Kocsis Máté a hétvégén „nagyon mélyre süllyedt” drogtesztjavaslatával, most pedig a teljes kormánypárti frakció és vezetője, Rogán Antal is követte őt, hiszen nem utasították el élből „ezt a marhaságot”. Az ellenzéki párt felháborítónak tartja a javaslatot, elutasítja a „rendőrállamot” és a kötelező drogtesztet.

Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (Ide) vezetője és három társa vizeletmintát adott le a nyolcadik kerületi polgármesteri hivatal portáján, hogy így tiltakozzon a drogteszttel kapcsolatos javaslat ellen. Varju László, a DK elnökségi tagja úgy fogalmazott: Kocsis Máté ötletének megvalósítása 40 milliárd forintba kerülne, miközben a drogmegelőzésre összesen 100 millió forint szerepel a jövő évi költségvetésben.

A Magyar Liberális Párt szerint a drogteszt felvetése szembemegy a józan ésszel és az emberi méltóság elvével. Fodor Gábor pártelnök, független országgyűlési képviselő ennek gondolatát is visszautasította, mondván, a felvetés prevenció helyett kriminalizálni akar egyes társadalmi csoportokat.

Kocsis ötlete

Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12 és 18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán azt írta, hogy a kábítószer életveszélyes, „féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is”. Szerinte ezért érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Az ötletet sokan támadták már e rövid idő alatt is.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.