Támogatják az Arad és Békés megyei együttműködést

MNO-KA

2011. október 6., csütörtök 13:36

A román kormány támogatja a romániai Arad és a Békés megyei vízügyi együttműködést, amiről emlékeztetőt fogadott el.

A román környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztérium az MTI bukaresti irodájához csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a bukaresti kabinet által előző nap elfogadott memorandum értelmében a román környezetvédelmi és belügyminisztérium elkezdheti a tárgyalásokat a magyar hatóságokkal a Békés megye által igényelt ivóvíz biztosításáról, illetve a szállításához szükséges határon átnyúló csatornahálózat megépítéséről.

Az ivóvizet az Arad megyében áthaladó Maros folyó csatornájából vezetik majd át Magyarországra. A vízügyi együttműködés a február 28–március 4-i vegyes bizottság napirendjén szerepelt – olvasható a közleményben. A Békés Megyei Vízművek Zrt. Arad megye vízmű vállalatával közös társaságot alapított április elején annak érdekében, hogy jó minőségű ivóvizet vezessenek át Békés megyébe.

Csák Gyula, a Békés megyei cég vezetője akkor elmondta: az Aqua Trans Mures S. A. nevű közös társaságot fele-fele arányban hozták létre. Ez a cég fogja elvégezni a vízátvezetéshez szükséges engedélyes tervek és a beruházás előkészítését, majd annak levezetését. A vízátvezetésre azért van szükség, mert Békésben a vízművek egyes szolgáltatási területén magasabb az ivóvíz arzéntartalma az unió által engedélyezett literenkénti 10 mikrogrammnál. Az Aradról érkező, várhatóan napi 30 ezer köbméter vizet összekeverve a megyében kitermelttel, már maradéktalanul meg fog felelni az uniós normáknak a Békésben szolgáltatott ivóvíz minősége.

Kormányközi megállapodásra is szükség volt ahhoz, hogy megkezdődhessen az Aradtól az országhatárig húzódó, 15 kilométer hosszúságú vízvezeték és a továbbító állomás megépítése. A tervek szerint 2012 végéig elkészülhet a beruházás.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.