Támogatták a szociális szövetkezetek létrehozását

LM

2012. március 13., kedd 14:13

A kormány új szövetkezeti törvényt készít, de azt megelőzően úgy módosítja a szociális szövetkezetek szabályait, hogy foglalkoztatási szövetkezeteket is lehessen alapítani; a javaslatot a mezőgazdasági bizottság egyhangúlag támogatta keddi ülésén Budapesten.

A bizottság javasolta, hogy a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényben szereplő Hungarikum Bizottság tagjai közé bekerüljön a Hungarikum Szövetség. A testület nem vette tárgysorozatba több szocialista képviselő határozati javaslatát, amely a vidéki gazdasági és társadalmi folyamatok fenntartható javítását célozta, mert a kormánypárti többség szerint a vidékfejlesztési stratégia szélesebb kört ölel fel a javaslatnál.

Politikai termék

Harangozó Gábor, a szocialista javaslat egyik előterjesztője elmondta, hogy céljuk a szociális alapú munkahelyteremtés, amely összecseng a szociális szövetkezetek létrehozásával. A javaslatok között szerepel a megújuló energiák helyi felhasználása, amely segítheti a jövedelmek helyben tartását. A kormánypárti képviselők politikai terméknek minősítették a határozati javaslatot, mivel a nemzeti vidékstratégia mindazt tartalmazza, amit az MSZP-s képviselők előterjesztettek.

Indulás április 1-jétől

A szövetkezeti törvénybe bekerülő foglalkoztatási szövetkezeteket április 1-jétől lehetne alapítani, illetékmentesen. Az ilyen szövetkezet munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel is foglalkozhatna. A fogyatékossága az, hogy 500 fő alapíthatja, egy országos nemzetiségi önkormányzattal közösen. A bizottság tagjai – pártállástól függetlenül – soknak tartották az 500 alapítót. Az ellenzék részéről elhangzott, hogy ez a szövetkezeti forma célzatos: állami támogatással juthatnának egyes cégek olcsó munkaerőhöz.

Idén 3, jövőre 4 milliárd forint állami forrás juttatható az új típusú szövetkezeteknek, később pedig megnyílnak az uniós támogatások is.

Javaslat

A törvényjavaslatot Navracsics Tibor nyújtotta be pénteken, a kabinet pedig hétfőn jelezte, hogy támogatja az új típusú szociális szövetkezetek létrehozását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.