Tankötelezettség: egyelőre nem nő a korhatár

2017. augusztus 24., csütörtök 12:32, frissítve: csütörtök 17:31

Bár már másfél évvel ezelőtt is felmerült a tankötelezettség korhatárának felülvizsgálata, úgy tűnik, újabb tanév kezdődik el úgy, hogy még semmilyen lépés sem történt az ügyben – legalábbis ez derült ki Palkovics László oktatási államtitkár mai napon tartott, tanévindító sajtótájékoztatójából. A kormány még 2012-ben szállította le a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre, ám a lépés kritikusai szerint ez növeli az iskolai lemorzsolódást. Palkovics László lapunk kérdésére arról beszélt: másfél év nem hosszú idő, még adatokra van szükségük, hogy lássák az intézkedés hatásait. Felvetésünkre arról is beszélt, hogy a közmunkában megjelenő 16 év feletti gyerekek kérdését nem szabad önmagában csak a 16 éves tankötelezettségi korhatárhoz kapcsolni, és nem jelenti azt, hogy ez a tankötelezettségi korhatár szükségszerűen rossz lenne. Hozzátette: dolgoznak azon, hogy a mostani rendszert miképpen lehetne módosítani úgy, hogy a rászoruló gyerekek a közmunka miatt ne hagyják ott az iskolát. Egyébként, mint arról korábban beszámoltunk, a kormány maga is elismeri egy a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni cselekvési tervében: a jelenlegi finanszírozási rend arra ösztönzi a nehéz sorsú családokat, hogy iskola helyett inkább közmunkára küldjék a 16 éves tankötelezettségi kort elérő gyermekeiket.

Az államtitkár ismertetése szerint idén ősszel 1,5 millió gyerek fog köznevelési intézménybe járni, közülük 314 ezren óvodába, 751 ezren általános iskolába mennek. A gimnáziumok ebben a tanévben is népszerűbbek, mint a szakgimnáziumok: előbbi iskolatípusba 182 ezren fognak járni, utóbbiba csak 168 ezren. Emellett 78 ezer diák lesz szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, és 2600-an fognak fejlesztő-nevelő oktatásban részt venni.

Palkovics László arról is beszélt, hogy a Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programban már 25 tanuszodát, tornatermet, iskolát, tantermet adtak át, és készül további 21 tanuszoda, 13 tornaterem, 4 iskola, valamint 6 tornaterem kibővítése is zajlik.

Az államtitkár közölte, a tankönyvek kiszállítása rendezetten zajlik, ez a hétvégéig összesen mintegy 12 millió tankönyv kivitelét jelenti az iskolákba.

Az eseményen részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Elmondta, idén is korábban érkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet). A családtámogatásokat hétfőn utalják el, a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Lapunk felvetésére – miszerint a kormány az előre hozott utalás helyett nem tervez-e bevezetni egy plusz havi támogatást, hiszen az októberi összeg megérkezéséig már igencsak kiürül a családok pénztárcája – arról beszélt: ez zajlik most is. Szerinte van, aki csak még egyhavi családi pótlékkal tudná elképzelni a plusztámogatást, de a kormány „alternatív megoldással” él. Ilyen például a tankönyvek és a gyermekétkeztetés ingyenes biztosítása, ami csökkenti a tanévkezdés terheit.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.