Tárgyalnak a háziorvosokkal

WA

2012. május 10., csütörtök 13:53

Az alapellátás területének további fejlesztéséről kezdett konzultációsorozatot a háziorvosokkal az egészségügyi államtitkárság – közölték a felek csütörtökön.
Szócska Miklós az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén elmondta, az egészségügyi dolgozók munkaidejére, ügyeleti idejére vonatkozó szabályozáson nem kívánnak változtatni.

A következő két évben mintegy 10 milliárd forintos uniós forrás révén jelentős fejlesztések várhatók az elektronikus egészségügyben – nyilatkozta korábban az egészségügyi államtitkár.

Európa-szerte és Magyarországon is nagy fejlődés előtt állnak az elektronikus egészségügyi szolgáltatások – mondta Szócska Miklós, amikor Dániában részt vett egy informális ülésen.

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint a Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök vezetésével szerdán a minisztériumban tartott tanácskozáson a háziorvosláshoz kapcsolódó szakmai szervezetek, érdekképviseletek és köztestületek vettek részt.

A felek az első találkozónál az alapellátás legfontosabb problémáiról tárgyaltak annak érdekében, hogy rövid, illetve középtávon javaslatokat és konkrét eredményeket tudjanak felmutatni a terület további megerősítésére. Az államtitkárság a konzultációsorozat lezárulta után ismerteti az elért eredményeket – tették hozzá.

A Fakoosz – Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége az egyeztetésről közleményében azt írta: az általuk kezdeményezett, az egészségügyi alapellátás gondjairól, problémáiról, kiemelten a finanszírozás elégtelenségéről szóló tárgyalások konstruktív légkörben kezdődtek meg. Kiemelték: az államtitkárság valamennyi, eddig felmerült javaslatuk megtárgyalására „készségét fejezte ki”. Az egyeztetések a közeljövőben szakértői szinten konkrét megoldási javaslatok kidolgozásával folytatódnak – tette hozzá a Fakoosz.

A Fakoosz április 14-i országos kongresszusán több, az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezettel a háziorvosok anyagi helyzetének mielőbbi rendezéséért és a bértárgyalások megkezdéséért „sztrájkbizottságot” alapított. Az egészségügyi államtitkárság meglepetéssel fogadta az „ultimátumot”, mivel Szócska Miklós államtitkár már ekkor tárgyalásra hívta a háziorvosokat.

A Fakoosz, miután az egyeztetésről szóló meghívót megkapta, azt közölte: a tárgyaláson az alapellátás teljes körére kiterjedő, a szakdolgozóikat is érintő megállapodást kívánnak elérni. Hangsúlyozták: céljuk egy olyan írásos megállapodás megkötése, mely alapjául szolgálhat a szükséges kormányzati, országgyűlési intézkedéseknek. Hozzátették: remélik, hogy még a nyári törvényhozási szünet előtt sikerül eredményt elérniük és „jelentős javulást kiküzdeni” az alapellátásban tevékenykedők és a biztosítottak érdekében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.