Tarjányi Péter: Felépítettünk egy civil jelöltet, aztán jött Botka

MN

2017. szeptember 27., szerda 22:45, frissítve: csütörtök 11:22

Csaknem egy éven át adott tanácsokat az MSZP felső vezetésének Tarjányi Péter, őt bízták meg azzal, hogy egy sokoldalúan képzett, civil miniszterelnök-jelöltet keressen a párt számára a 2018-as választáshoz – állította szerdán az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Zoom.hu ügyvezető-tulajdonosa.

Tarjányi szerint különös, hogy Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy tesz, mintha sosem hallott volna Lattmann Tamás jelöltségéről – már csak azért is, mert a jelölt kiválasztásáról szerinte Tóbiás József korábbi és Molnár Gyula jelenlegi pártelnök is tudott.

A biztonságpolitikai szakértőként is dolgozó Tarjányi elmondta, 2015-ben több feladatot látott el az MSZP-nél: nemzetbiztonsági tanulmányokat készített Molnár Zsoltnak, de az is az ő dolga volt, hogy megtalálja a szocialistáknak azt a civil szférából érkező személyt, aki nyerhet 2018-ban. A civil jelleg különösen fontos szempont volt, mert az MSZP-ben úgy látták, hogy pártpolitikus hitelesen nem tudja megszólítani a választókat – tette hozzá.

Tarjányi azt állítja, hogy komoly háttérkutatást folytatott az MSZP (hangsúlyozottan nem hivatalos) megbízásából: az Egyesült Államokban kampánytanácsadókkal tárgyalt, és megismerte azt a listát, amely alapján egy párt gyakorlatilag felépíthet egy, a célnak megfelelő civil jelöltet.

Augusztus közepére már három férfit és egy nőt tudott felmutatni Molnár Gyuláéknak, akik életkor, képzettség, nyelvtudás tekintetében is megfeleltek az elvárásoknak – állítja Tarjányi. A Zoom vezetője szerint a szocialisták ekkor értesítették először Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét is a tervről, s egyeztettek a többi ellenzéki párt vezetőjével is. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A későbbi válogatások során végül Lattmann Tamás maradt képben, és novemberben az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP és a DK közös jelöltjeként tartották számon.

Ő lehetett volna a befutó is, de 2016 decemberében a korábban többször is megkeresett Botka László jelezte, hogy vállalja a kormányfőjelöltséget, és ekkor Lattmann háttérbe szorult – magyarázta az ATV vendége Rónai Egon műsorvezetőnek.

Tarjányi emellett beszélt saját szervezetéről, a szeptember 22-én bemutatott új, baloldali Magyar Progresszív Mozgalomról (MPM), amelyben szakértőként Lattmann Tamás és Bodnár Zoltán is helyet kapott. Tarjányi szerint az MPM egyik célja az lesz, hogy a baloldali ellenzék pártjai között segítse az összefogást.

Tarjányi Péter nyilatkozata ugyanakkor több kérdést vethet fel, ami az Egyenes beszédben nem hangzott el:

  • Az MSZP miért egy nemzetbiztonsági szakértőt bízott meg a miniszterelnök-jelölt kiválasztásával, és miért nem egy profi, a témában jártas kampánytanácsadót?
  • Ha a szocialisták több hónapos keresés és szűrés után kiválasztanak egy civil jelöltet, akkor miért dobják félre szinte azonnal korábbi tervüket a pártból érkező Botka László kedvéért?
  • Ha az MPM célja a baloldali összefogás lesz, akkor Tarjányi miért teregeti ki az MSZP belső játszmáit és háttérben végzett munkáját?

Ha a Magyar Progresszív Mozgalom végre elindul, talán a fentiekre is választ kaphatunk. A szervezet egyelőre csak egy Facebook-oldal formájában érhető el a neten üzenet nélkül, összesen 47 követővel.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.