Tarlós: Már-már felelőtlenség nem vitatni a megállapításokat

MTI

2017. február 9., csütörtök 20:47, frissítve: péntek 09:09

Tarlós István szerint már-már felelőtlenség nem vitatni a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) által a budapesti 4-es metró beruházásáról tett megállapításokat, főpolgármesterként kötelessége is ezt megfelelő hangnemben megtenni.

A főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: az a véleménye, hogy „már-már felelőtlenség nem vitatni” a megállapításokat, függetlenül attól, hogy – egy kivételével – 2010 előtti esetekről van szó. A főváros és egyben az ország érdekét mindenkinek kötelessége védeni – hangsúlyozta.

Tarlós István úgy fogalmazott: „nem elhatározás kérdése, egy városvezetőnek, Budapest főpolgármesterének akkor is kötelessége megfelelő hangnemben vitatni az OLAF megállapításait, ha csak egy-két milliárdot tud visszaszerezni. Egyetlenegy lehetőséget sem szabad kihagyni, hogy a város és az ország veszteségeit mérsékeljük” – tette hozzá.

Tarlós felhívta a figyelmet arra: egyelőre semmilyen határozat nincs arról, hogy bármit vissza kellene fizetni. A jelentésben van majdnem nyolcvan megállapítás, és az OLAF ezek alapján tett ajánlást az Európai Bizottságnak.

A főpolgármester azt is mondta, hogy a 4-es metró szerződései „nagyon rosszak”, „sok kárt” okoztak vele, de hogy mennyi esetben állapítanak majd meg bűncselekményt, azzal meg kell várni az illetékesek döntéseit.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.