Tarlós: Mi a fészkes fenéből fizessük vissza? + Videó

PR

2012. február 29., szerda 10:00, frissítve: szerda 15:10

Több mint hatvan előterjesztésről, köztük Budapest 2012-es költségvetéséről dönt szerdán a Fővárosi Közgyűlés; a napirendet 21 igen és 8 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el.
Mint azt megírtuk, oktatási, kulturális, turisztikai és kisebbségi feladatokra az előző évihez képest kevesebb működési forrást adna a fővárosi önkormányzat, a közösségi közlekedésre, szociálpolitikai és védelmi feladatokra viszont több pénzt szánnának. Az LMP közben komplex finanszírozási modellt dolgozott ki a BKV finanszírozására. – Megmarad a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő gyerekek után járó fővárosi támogatás – hangzott el a múlt héten a Fővárosi Közgyűlés oktatási, majd pénzügyi és költségvetési bizottságának ülésein. Írtunk arról is, az MSZP fővárosi szervezete szerint 2012 a „budapesti katasztrófa éve”.

A testület két fordulóban, délelőtt és délután tárgyalja a város 2012-es költségvetését, amelyben oktatási, kulturális, turisztikai és kisebbségi feladatokra az előző évihez képest kevesebbet, közösségi közlekedésre, szociálpolitikai és védelmi feladatokra pedig több pénzt szánnának. A napirendi vitában az MSZP több, zárt ülésen tárgyalandó javaslat nyilvánosságát kérte, ám ezek egyikét sem támogatta a többség. A szocialista párt és a Fidesz–KDNP ezután az előző vezetés által hagyott örökségről, továbbá az eddig megtett intézkedésekről folytatott vitát.

Tarlós István főpolgármester többször is az általa parttalannak tartott vita befejezését sürgette, úgy fogalmazott, dolgozni jött, nem színházba. A BKV finanszírozása kapcsán bírálta az MSZP fővárosi frakcióvezetőjét; azt mondta, Horváth Csaba úgy próbálja beállítani a helyzetet, mintha arról az új vezetés tehetne, s egy éve csak „szarakodik”. „Mi a fészkes fenéből fizessük vissza az előző vezetés által felvett hiteleket?” – tette fel a kérdést a városvezető.

Az indítványok közül Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes visszavonta a CET-Közraktárak projekttel kapcsolatos előterjesztését. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága közleményében ennek okaként azt jelölte meg, hogy a sajtóban az utóbbi napokban félrevezető, téves információk jelentek meg az ügyben. A képviselők napirendre vették az LMP-s Somfai Ágnes javaslatcsomagját, amely a BKV helyzetére vonatkozó indítványokat tartalmaz.


„A Fidesz szabadságharcot kezdett”

Az LMP szerint Budapest fideszes belharc áldozata, emellett a gazdasági válság súlyosan érinti a fővárost, egyes adófajtákat elvontak és a kerületekhez csoportosították át. Hanzély Ákos, az LMP képviselője a közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán elmondta, az elvont idegenforgalmi adóból 3-4 milliárd forint bevétele esik ki a fővárosnak. A képviselő szerint az a legszomorúbb, hogy a Fidesz előzetes vállalása ellenére nem erősíti, hanem a belső kerületek javára gyengíti a fővárost. A 2012-es „rossz” költségvetés a kétszintű önkormányzatiság problémájára világít rá – tette hozzá.

Somfai Ágnes frakcióvezető-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz szabadságharcot kezdett nemcsak a fővárossal, hanem a BKV-val szemben is. Az LMP javaslatot nyújtott be a BKV finanszírozásával kapcsolatban, ebben az szerepel, hogy bevezethető az 1 plusz 1 forintos finanszírozási modell, de ehhez csökkenteni kell a BKV költségeit, felül kell vizsgálni a jegyrendszert, és be lehetne vezetni a személyforgalmi behajtási díjat, amelyből 20-30 milliárd forint bevételhez jutna a főváros. Emellett a kormánynak fel kell oldania a 32 milliárdos normatíva zárolását, és az árkiegészítést is teljes mértékben ki kell fizetni.

Ismert, március elején a februári bérekkel együtt megkapják a kormányrendeletben előírt bérkompenzációt januárig visszamenőleg a BKV dolgozói.

 

Visszavonták a Duna-parti CET-komplexummal kapcsolatos előterjesztést

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes visszavonta a Duna-parti CET-komplexummal kapcsolatos előterjesztését, mert az elmúlt napokban a sajtóban „félrevezető, téves információk jelentek meg” – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése idején az MTI-vel.

Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a beruházó Porto Investment Kft. által korábban az üzlethelyiségek bérlésével kapcsolatban lefolytatott versenyeztetési eljárásokat eredménytelennek nyilvánították volna. Ennek oka, hogy az épületet műszaki állapota, illetve hiányosságai miatt nem lehet hasznosítani. A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Tavaly tavasszal kezdődött meg a CET (Central European Time) műszaki átadás-átvételi eljárása, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.