Tarlós: Mindez csak elmélet

LR

2012. január 18., szerda 08:50

Elméletben elképzelhető, de teljesen valószínűtlen, hogy az állam átvegye a BKV-t – jelentette ki Tarlós István főpolgármester az m1 Ma reggel című műsorában szerdán.

A városvezető felidézte, hogy többször is elmondta: ha változatlan feltételekkel, ilyen örökséggel és ilyen adottságokkal bárki átveszi a BKV-t, akkor „bennünk a legkészségesebb partnerre talál, hogy átadjuk, és megmutathassa valaki, hogy mit tud produkálni ilyen helyzetben”. Hozzátette: az ország nagyon nehéz helyzetben van, ezért teljesen valószínűtlennek tartja, hogy az állam átvenné a céget.

Tarlós István szerencsétlennek nevezte azt a feltételezést is, amely szerint polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsofőröket, illetve a járművek karbantartását végzőket. „Ez annyira idétlen feltételezés, hogy hangulatkeltésen kívül semmi másra nem jó” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy aki ilyeneket kitalál, az „nem tájékoztatja a közvéleményt, hanem hecceli”. A főpolgármester beszélt az alkatrészbeszerzés leállásáról is. Mint ismertette, a már évek óta lerobbant járművekből vesznek ki még használható alkatrészeket, és használják fel őket pótlásnak. Hangsúlyozta: ez önmagában nem vezet a BKV leállásához, hanem bizonyos fokú teljesítménycsökkenést okozhat, ami azt jelenti, hogy ritkábban járnak bizonyos viszonylatok. Szólt arról is: nem tud róla, hogy a BKV-nál probléma lehet a februári bérek kifizetésével.

A kormánnyal kötendő megállapodás kapcsán elmondta, hogy a főváros javaslatai már a miniszterelnöknél vannak, ebben több lehetőséget foglaltak össze és számszerűsítettek. „Remélem, nem arról van szó, hogy azt a játékok játsszuk, amikor két autó szembemegy, melyik rántja el előbb a kormányt” – mondta a főpolgármester.

Atkári János pénzügyi tanácsadó távozásának hátteréről nem akart beszélni, a lapokban megjelenteket „merő találgatásnak, a fantázia szüleményének” nevezte. A Népszava a szerdai számában írt arról, hogy a korábban Demszky Gábor főpolgármester gazdasági helyetteseként dolgozó Atkári János – akinek nevéhez fűződött a vezetőváltás utáni 2011-es fővárosi „válságköltségvetés”, valamint a még szigorúbb idei büdzsékoncepció is – váratlanul, 16 hónap után közös megegyezéssel távozik február elsejei hatállyal a Városházáról.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.