Tarlós áthelyezné a Szabadság téri szovjet emlékművet

Magyar Nemzet

2011. március 23., szerda 04:00

Tárgyalásokat kezdeményez Moszkva polgármesterével a fővárosi Szabadság téren található szovjet emlékmű áthelyezéséről – mondta lapunknak Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés április 6-i ülésén nevezné át a jelenlegi Roosevelt teret Széchenyi István térre. – A Szabadság tér – ahol az Egyesült Államok nagykövetsége is van – pedig az egykori amerikai elnök nevét viselné.
Azt, hogy a Roosevelt tér a Széchenyi tér elnevezést kapja, egy tegnapi találkozón Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke indítványozta. Szerinte ugyanis a volt amerikai elnök semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai – az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajóállomás – találhatók. A helyi önkormányzatokról szóló törvény vonatkozó pontjának értelmében a névváltoztatás a fővárosi önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozik – részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.