Tarsoly Csaba kapott még egy napot

MNO

2015. március 28., szombat 12:16, frissítve: szombat 16:15

Nem döntött a bíróság Tarsoly Csaba és két társa előzetes letartóztatásáról. Az ügy vasárnap folytatódik – számolt be a Hír TV. Közben a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy sem a rendőrség, sem az ügyészség nem késlekedett az eljárással a Quaestor-ügyben. Fazekas Géza azt írta: a megalapozott gyanú közlése után huszonnégy óra alatt harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét és több nagy értékű ingóságot foglalt le a rendőrség.

Vasárnap délelőtt 9-kor folytatódik a tárgyalás – csak ennyit árult el Tarsoly Csaba ügyvédje a Hír TV-nek, Papp Gábor más újságírói kérdésre nem válaszolt.

Az információt Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője szombaton megerősítette az MTI-nek. A védelem további bizonyítékok ismertetését kérte, ezért a nyomozási bíró a törvényes határidőn belüli időpontra, vasárnapra halasztotta az döntést. Az ügyészség a tisztességes eljárás maximális tiszteletben tartásával intézkedik, hogy a védelem a kért további adatokat is megkapja – közölte.

Orbán: Már a Quaestor-ügy előtt döntöttünk
A miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában beszélt a brókerbotrányról.

Szombat reggel fél 9 után néhány perccel vitték be Tarsoly Csabát a Budapesti Központi Kerületi Bíróságra – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki az ügyben érintett másik két gyanúsított, de vannak olyan információk, hogy egyikük Tarsoly Csaba felesége; amit erősít az a tény, hogy az egyik gyanúsított egy nő.

Üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás

A nyomozó hatóság péntek délután kezdeményezte a Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba helyezését – tudta meg a Magyar Nemzet Bagoly Bettinától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. A főügyészség péntek délelőtti közleménye szerint üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanújával három személyt hallgatott ki, majd vett őrizetbe még csütörtökön.

Polt Pétert kérik számon a kisbefektetők

Válaszolt a Legfőbb Ügyészség

A Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője MTI-nek szombaton elküldött irományában felidézte, hogy a Quaestor-ügyben a jegybank március 10-ei feljelentése nyomán másnap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el, a nemzeti bank pedig felügyeleti biztost rendelt a céghez. A nyomozás kezdettől a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Legfőbb Ügyészség rendelkezése alapján az ügyészség kiemelt ügyként kezeli a brókerügyeket. Fazekas Géza hangsúlyozta, hogy a nyomozó hatóság már a nyomozás elrendelését követő napon házkutatást tartott a cégnél, ahol nagy mennyiségű iratot és elektronikus adathordozót foglalt le. Kiemelte, hogy a rendőröknek – egyebek mellett – mintegy százötven cég számláját kellett átvizsgálniuk a vagyon elleni bűncselekmény megalapozott gyanújának tisztázásához. „Az összehangolt rendőri és ügyészi munkának köszönhetően az ilyen bonyolultságú gazdasági büntetőügyeknél messze gyorsabban, mind a Buda-Cash, mind a Quaestor esetében két héten belül sikerült a büntető jogszabályok által megkívánt törvényes bizonyítékok alapján a gyanúsításokat közölni és a szükséges kényszerintézkedéseket0 megtenni – írta a sajtószóvivő. Arra is kitért, hogy a jogszabályok sem a nyomozást folytató rendőrségnek, sem az ügyészségnek nem teszik lehetővé a megalapozott gyanú közlése előtt az üggyel kapcsolatba hozható emberek vagyonának zárolását. A megalapozott gyanú soron kívüli közlése után ugyanakkor azonnal megkezdte a nyomozó hatóság – a Buda-Cash-ügyhöz hasonlóan – a vagyon biztosításához kapcsolódó intézkedéseket. Mindez "már egy nap alatt is jelentős eredményt hozott": harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét és számos nagy értékű ingóságot foglalt le huszonnégy óra alatt a rendőrség – ismertette. A szóvivő megjegyezte: a cégek tulajdonosi struktúrájának átalakítása érdekében tett lépéseket a megalapozott gyanút alátámasztó körülményként értékelték. Fazekas Géza a közleményt azzal zárta: az ügyészség a nyomozásfelügyeleti tevékenységét teljes mértékben a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően alkalmazta, és időben teljesítette ebből fakadó kötelezettségeit.

A Quaestor kisbefektetői a legfőbb ügyészt kérik számon nyílt levélben. Arra várnak választ Polt Pétertől, miért csak több mint egy héttel a Quaestor-ügy kirobbanása után hallgatták ki Tarsoly Csabát. Szerintük ez azért fontos, mert a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. részben offshore tulajdonban van, így az esetlegesen kiáramló pénz a kártalanításukra fordítható összeget csökkenti. Arra is választ várnak, hogy az ügyészségnek volt-e jogi lehetősége zár alá venni már korábban, a rendőrségi nyomozástól függetlenül a Quaestor-vagyont. Sajtóinformációk szerint egyébként Tarsoly Csabának hivatalosan alig van személyes vagyona. Több száz milliós budai villája is egy svájci cég nevén van.

Tisztáznia kell magát a Quaestor-ügyben Polt Péternek – az Együtt szerint. Az ellenzéki párt úgy véli, a főügyésznél felmerülhet az elfogultság gyanúja, ugyanis sajtóhírek szerint lánya és a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba titkára élettársak

A DK a parlament nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi a legfőbb ügyész szerepének tisztázására a Quaestor-ügyben, egyúttal követeli Polt Péter azonnali nemzetbiztonsági átvilágítását. Vadai Ágnes, a DK politikusa, független országgyűlési képviselő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a „fideszes brókerbotránnyal” kapcsolatban megkerülhetetlen Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége, de nem indokolható a vádhatóság kivárása sem.

Parlamenti belépője is volt Tarsolynak

Parlamenti belépője is volt Tarsoly Csabának – tudta meg az Index. A brókerbotrányban érintett Quaestor vezetője 2013 áprilisában kapott belépőt a Miniszterelnökségtől. A kancelláriát – akkor még államtitkárságként – Lázár János vezette, de ott dolgozott államtitkárként Szijjártó Péter jelenlegi külügyminiszter is, aki Tarsoly Csabával közösen avatta fel a moszkvai magyar kereskedőházat éppen 2013 áprilisában.

Ellenzéki kérdések
Szinte minden ellenzéki párt megszólalt a Quaestor-ügyben pénteken. A Jobbik arra kíváncsi, hogy a kormánypártok vettek-e ki pénzt a cégtől március elején. A DK azt követeli, hogy a kabinet tagjai nyilatkozzanak: milyen kapcsolatban álltak a vállalattal, az MSZP Tarsoly levele körül vizsgálódna, az Együtt azt firtatja, hogy van-e kapcsolat a legfőbb ügyész lánya és Tarsoly Csaba lánya között.

Forrás: Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.