Tarsoly Csabát most már nem engedik el

2015. március 27., péntek 09:06, frissítve: péntek 14:04

Őrizetbe vették csütörtök éjjel Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát, és gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntette miatt – tájékoztatta ügyvédje, Papp Gábor pénteken az MTI-t. A rendőrség közleménye szerint mindhárom, csütörtökön előállított ember őrizetben van. Papp Gábor ügyvéd elmondta: védence, Tarsoly Csaba és ő is panasszal élt a gyanúsítás ellen. Közben a Bors internetes kiadása arról számolt be: a cégvezető kimenekíthette vagyonát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte a rendőrség honlapján: mindhárom embert, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtök délután előállított a Quaestor-ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatják – tették hozzá.

Házkutatások, pánik, öncsőd, ami nincs

A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy a Quaestor-ügyben csütörtökön több helyszínen házkutatást tartottak, és „a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték”.

Tarsoly nevén semmi sincs
A Bors szerint hiába a hangzatos kormánypárti szavak arról, hogy a bűnös brókerek vagyonát el kell venni, Tarsoly Csabától, feleségétől és édesapjától nem nagyon lesz mit. A lap szerint ugyanis semmilyen értékesnek mondható vagyon nem maradt a nevükön. Mint a lap írja: Tarsoly Csaba budai, százmilliókat érő villája egy svájci cég tulajdona. Édesapja, Tarsoly Vince XVII. kerületi háza pedig Tarsoly Vincéné nevén van, ám mivel neki nincs üzletrésze a Quaestorban, így elvenni sem lehet tőle.

A Hvg.hu kiderítette: a korábbi hírekkel ellentétben a hamis kötvényeket kibocsátó brókercég még mindig nem kért csődvédelmet, így a Quaestor továbbra is külső kontroll nélkül működik. Március 9-én még úgy tűnt: Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

Orbán vetette ki a pénzt

Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. A kormányfő ezt szerdán mondta Sopronban sajtótájékoztatón, ahol arról kérdezték, nem tartja-e furcsának, hogy a Quaestor-csőd előtt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hozzájutott a pénzéhez. Több ellenzéki párt is bejelentette: feljelentést tesz. RÉSZLETEK

A napokban több portál is cikkezett arról, hogy a KKM alá tartozó több állami vállalat is a Quaestornál tartotta a pénzét, illetve hogy a KKM épp a bukás előtt vette ki azt onnan.

 

Orbán megkapta a Quaestor levelét

 

A miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában megerősítette, hogy kapott levelet a Quaestortól a brókercég csődje előtt. Ugyanazon a napon fordultak hozzá, amikor az MNB-nél is bejelentették, hogy baj van, és mindkét levél ugyanazt tartalmazta. Ezután Orbán beszélt a gazdasági miniszterrel, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel. De már korábban megszületett a döntés, hogy a kormány kivonja a közpénzeket a brókercégektől.

Oda-vissza

A Hvg.hu március 23-án arról számolt be, hogy cégbírósági adatok szerint távozott Tarsoly Csaba, felesége és apja is a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován Béla lesz.

A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége sincs, és korábban közmunkás is volt.

Tarsoly Csaba az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő kinevezésekor. A Quaestor-csoport fő tulajdonosa közölte, úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy ne merülhessen fel kár okozásának gyanúja. A cégvezető ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról.

Az NNI szerdán még azt közölte: csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

Forrás: MTI, MNO, Bors

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.