Tartanak az orosz befolyástól a magyar választók

2018. január 11., csütörtök 09:04, frissítve: csütörtök 13:01

Az összes megkérdezett 38 százaléka számít arra, hogy az orosz titkosszolgálatok befolyásolják a tavaszi magyarországi országgyűlési választást – derül ki az Iránytű Intézet decemberi közvélemény-kutatásából.

Igaz, ennél valamivel többen, a választók 50 százaléka véli úgy: nem lesz orosz befolyásolási kísérlet. Mint a felmérésből kiderült, leginkább az Együtt és a Párbeszéd szavazói tartanak a befolyástól, ugyanis 59 százalékuk szerint az orosz titkosszolgálatok beavatkoznak a magyarországi választás menetébe. Az LMP támogatóinak 58, a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsainak 52, a Jobbik híveinek 48, az MSZP szavazóinak pedig 45 százaléka tart ilyenfajta beavatkozástól. Érdekes, hogy mindeközben a kormánypárti tábor hívei szinte teljesen nyugodtak, összesen 64 százalékuk nem tartja valószínűnek a külső befolyást.

Rákérdeztek a kutatás során arra is, hogy ha orosz titkosszolgálatok megpróbálnak hatást gyakorolni a magyarországi választásra, vajon melyik párt javára tennék. A megkérdezettek fele szerint egy ilyen kísérlet a Fidesz–KDNP javára történhetne. A Jobbik, az MSZP, illetve „a baloldali pártok” válaszlehetőség csupán 4-4 százalékot kapott, ellenben a kérdést megítélni nem tudók aránya 32 százalék volt. Azt senki nem gondolja, hogy az oroszok a Magyar Kétfarkú Kutya Párt érdekében befolyásolnák a magyarországi választást, de az LMP és a DK is csak 1-1 százalékot kapott.

A szavazótábor szerinti felmérésből pedig kiderült: mindegyik ellenzéki párt szavazótáborában abszolút többséget alkotnak azok, akik szerint az orosz titkosszolgálatok a Fidesz–KDNP pártszövetség javára avatkoznának be. Még a kormánypárti szavazók relatív többsége (44 százalék) is osztja ezt a vélekedést. A DK szavazóinak 73, a szocialistákéinak 74, az LMP-nek 61 százaléka, míg a Jobbik táborának 54 százaléka válaszolt úgy az Iránytű Intézet közvélemény-kutatásában, hogy az orosz titkosszolgálatok a Fidesz–KDNP választási győzelmét próbálnák elősegíteni. Eközben a DK és a Jobbik szavazóinak 6 százaléka úgy gondolta, saját kedvenc pártjuk érdekében munkálkodnának az oroszok.

A kormánypárti tábor 44 százaléka szerint is az a legvalószínűbb, hogy a Fidesz–KDNP hatalmon maradása volna az oroszok célja, de 35 százalékuk nem tudta eldönteni. A kormánypártiak mindössze 19 százaléka gyanakodott arra, hogy valamelyik ellenzéki alakulatot segítenének Moszkvából.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.11.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.