Tartja magát a dohányboltok fóliázása

2015. október 3., szombat 17:10, frissítve: szombat 17:29

Várhatóan két héten belül egyeztetnek a kereskedelemben érintett szervezetek képviselői a trafikok fóliázásáról. A témában ugyanis annak ellenére is tart a „lapítás”, hogy a rablóknak változatlanul kedvelt célpontjai a dohányboltok – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A fólia leszedése mindmáig elszigetelt jelenség maradt.

Továbbra is tart a politikai félrenézés és a kivárás a trafikok fóliázása ügyében. Van, aki az utóbbi hetekben – az áprilisi kaposvári gyilkosság után indult „passzív rezisztencia” folytatásaként – eltávolította a fóliát az üzletéről, de a jelenség nem tömeges. Erről beszélt lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Az érdek-képviseleti vezető kifejtette: jogszabályi változások nem voltak ebben az ügyben, és a politika sem foglalkozik most a területtel, miközben továbbra is sok dohányboltot ér támadás. Ez pedig nyilván összefügg azzal, hogy a sötétítés kedvező környezetet biztosít a rablásokhoz. Sáling József szerint ezért mindenképpen lépéseket kell tenni, ennek érdekében két héten belül összehívják a kereskedelemben érintettek részvételével működő ágazati érdekegyeztető fórumot, ahol a munkaadókkal együtt megpróbálnak megoldást találni erre a helyzetre.

Nagy hullámokat kavaró ügy

A rendőrség nemrég fejezte be a nyomozást a kaposvári dohányboltban elkövetett gyilkosság ügyében. Mint ismert, április 22-én este egy 19 éves férfi több késszúrással ölte meg az üzlet 21 éves alkalmazottját. Utóbb kiderült, a férfi, akit másnap el is fogtak, előre eltervezte, hogy kirabol egy dohányboltot, mert új életet akart kezdeni. A trafikban dolgozó eladónő pedig ugyan átadta neki a kasszában lévő pénzt, mintegy 22 ezer forintot és az üzlet kulcsait, a férfi mégis megölte őt. A gyilkosság után az üzlet tulajdonosa levette a bolt kirakatát elfedő fóliát, mert amiatt kívülről nem lehetett látni a történteket. Akkor sokan követelték, hogy módosítsák azt a jogszabályt, amely szerint a 18 év alattiak védelmében le kell sötétíteni a dohányboltok kirakatát. A kaposvári gyilkosság után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal akkori Fidesz-frakcióvezető is úgy érvelt, hogy nem kötelező a dohányboltok kirakatának fóliázása – ezt jogszabály nem írja elő –, csak az, hogy kívülről ne lehessen látni a dohányterméket, és a fiatalkorúak elől el legyenek zárva. Kijelentették: ha a trafikosok igénylik, ezt külön bele is írják a törvénybe.

Végül azonban nem változtattak, pedig a bűncselekmény nyomán vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. A rablások viszont nem szűntek meg: pár napja egy nyírbátori dohányboltot rabolt ki egy férfi.

Pontos iránymutatás nélkül

– Farizeus dolog azt gondolni, hogy a kirakat elsötétítésétől nem tudják az emberek, hogy a trafikokban dohánytermék kapható. Ezzel mindenki, még a fiatalkorúak is tisztában vannak – mondta Sáling József. Arra a felvetésünkre, hogy volt-e a kormánnyal az ügyben bármilyen konzultáció, az érdekvédő nemmel felelt. Jelenleg tart az „agyonhallgatás”, de tudomása szerint nem büntették meg azokat, akik már leszedték a kirakatról a sötétítőfóliát. Az már a nyár elején egyértelművé vált, hogy sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, sem a fogyasztóvédelmi hatóság szankciójára nem kell számítaniuk a trafikosoknak, ha eltávolítják a fóliát a boltról. Pontos iránymutatás azonban továbbra sincs, így jobb híján marad a jelenlegi rossz gyakorlat.

– A mostani rendszer nem maradhat, mivel az óriási kockázatot jelent a dolgozóknak – tette hozzá a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Erre hívta fel a figyelmet lapunknak korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is. Szerinte először tisztázni kell, hogy a teljes fóliázás, ami amúgy nem kötelező, jelent-e veszélyt a trafikokban dolgozókra, azaz növeli-e a bűncselekmények elkövetésének kockázatát. A szövetség szerint erre igen a válasz. Ezután meg kellene nézni, hogy teljes fóliázás nélkül meg lehet-e oldani, hogy ne lehessen látni a dohánytermékeket. – Ha igen, akkor a jelenlegi törvényi keretek között lehet maradni, ellenkező esetben viszont módosítás szükséges – fejtette ki a főtitkár.

Támadások
Az idei első fél évben naponta átlagosan 1,25 trafikrablás történt, és átlagban minden hetedik trafikot megtámadták már az utóbbi két évben. Korábban a belügyi tárca közölt adatokat a témában, eszerint 2013 júliusa, azaz a trafikrendszer bevezetése és 2015. május közepe között 878 esetben indult büntetőeljárás nemzeti dohányboltban elkövetett bűncselekmény miatt. Ezek közül öt esetben volt sérülés, illetve egy halálos kimenetelű támadás történt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015.10.03.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.