TASZ: Évekig szabálytalanul működhetett egy kórházi osztály Ajkán

MN

2017. augusztus 23., szerda 21:00, frissítve: szerda 21:09

Évekig nem volt modern multidetektoros CT berendezés (MDCT) az ajkai Magyar Imre kórházban, pedig egy 2012-es miniszteri rendelet működési feltételként szabta meg a készülék birtoklását is.

A kórház így öt évig működhetett szabálytalanul – írja blogoldalán a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ emlékeztet rá, hogy a kórház elavult CT-je idén nyáron „egy beteg életét követelte”, ami után egy bérelt, mobil berendezést telepítettek a intézménybe – arra viszont senki nem kérdezett rá, hogyan működhetett az intézmény öt éven át ezzel a hiányossággal.

A jogvédő szervezet szerint az ügy azért is problémás, mert a kórháznak a berendezés hiánya miatt, a jogszabályban előírt eljárást kellett volna követnie – de a jelek szerint ezt sem tették meg.

  • A kórháznak a változástól számított két hónapon belül be kell jelentenie, hogy megfelel a megváltozott feltételeknek;
  • ha ezt nem teszi meg, a hatóság felhívja erre;
  • ha így sem teszi meg, 90 napon belül ellenőrzést kell végezni. Ha ennek során megállapítják, hogy nem felelnek meg a minimumfeltételeknek, nem kaphatnak működési engedélyt – vagyis az osztályt be kell zárni.

A TASZ viszont megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától az ajkai kórház működési engedélyét, ami 2004-ben kelt, és 2007-ben módosították utoljára.

Az Emmi ugyanakkor arra nem tudott választ adni, hogy a kórház honnan és hogyan tudott a tragikus beteghaláltól számított két hónapon belül új mobil CT berendezést beszerezni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.