TBC miatt rendeltek el kötelező tüdőszűrést Hajdú-Biharban

WL

2012. július 18., szerda 17:27

Mintegy 350 ezer embert érint Hajdú-Bihar megyében a kötelezően elrendelt tüdőszűrés – közölte Kohut Zsuzsa, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője szerdán.

Közlése szerint a kötelező tüdőszűrést akkor rendelik el, ha 100 ezer lakosból 25-nél több esetben diagnosztizálnak tuberkulózisos (TBC-s) betegeket. Hajdú-Biharban – a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos jelzése szerint – jelenleg 27-en, Debrecenben több mint 46-an fertőzöttek (100 ezer lakosból), ezért a 30 évnél idősebbeknek kötelező részt venniük a szűrésen. Akik nem jelennek meg a kötelező ellenőrzésen, azok a helyi jegyzőtől kapnak felszólítást a részvételre – tette hozzá a főorvos.

Kohut Zsuzsa az MTI érdeklődésére elmondta: ott, ahol a helyi tüdőgondozók nem rendelkeznek megfelelő szűrőkapacitással, a debreceni Kenézy kórház szűrőbusza segít a szűrésben. Akiknél elváltozást találnak, azokat a tüdőgondozók kezelésbe veszik, és ha fertőző stádiumban van a betegségük, minden esetben fekvőbeteg-ellátó intézménybe utalják őket – tette hozzá az osztályvezető.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.