Technóbulit terveznek a Parlament kupolatermében + Képek

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. március 17., szombat 13:51, frissítve: szombat 13:53

Állami ünnep tárgyává tenné a technót a Több Technót a Parlamentbe mozgalom, amely péntek este a Hősök terén országos technórádiót, a bezárt diszkók újranyitását követelte, a DJ-knek pedig mentelmi jogot. A nemzeti ünnep másnapján tartott bulin az MNO a TTP prominensét kérdezte erről-arról. Előre szólunk: komolyan gondolják.

Alig indokolta bármi is, hogy magára valamit is adó hírportál komolyan vegye a Több Technót a Parlamentbe (TTP) mozgalom márciusi ünnepi megmozdulását, de a Facebookon a részvételét biztosan ígérő 2300 szimpatizáns azért gyanút fakasztott. Az MNO ezért csatlakozott a péntek esti követelőbulihoz a Hősök terén.

„Kossuth Lajos azt üzente, több technót a Parlamentbe!” – e szavak kíséretében csavarták fel a volume feliratú gombot Budapest egyik legimpozánsabb terén, a Műcsarnok előtti szegletben, ahol a 18 órakor még alig egy–két száz technósra két csapatszállítónyi és két járőrautónyi rendőr vigyázott. A fiatal demonstrálók jó része biciklivel érkezett – vagy kutyával, illetve a 2012-es nyarat is várhatóan uraló citromos sörrel, plusz cigivel –, és ahogy leszállt az est, beindították a villanófényt az UV-lámpával, egyesek pedig a teret kihasználva zsonglőrmutatványokba kezdtek.

Komoly követelések

A TTP egyébként nem most kezdett kibontakozni; zászlót a 2010-es parlamenti választások napján bontott, majd néhány hónap múlva, az államalapítás ünnepén álltak elő alkotmánymódosító követeléseikkel egy 30 perces, 6 trackből összehajtogatott technóválogatás formájában. Az októberi önkormányzati választásokat követően gyűltek össze megint, a hosszú csöndet pedig most törték meg. A mozgalom állítja, felszínre hozta az évtizedekig elhallgatott „technókérdést”, s olyan témákat, követeléseket tett „társadalmi konzultáció tárgyává”, mint az állami technórádió, a DJ-ek mentelmi joga, a „DJ-t minden faluba!” program, illetve a bezárt diszkók újranyitása.

Hősök tere - csak akkor buliznak, ha úgy van (kép: Bucsy Levente)
Hősök tere – csak akkor buliznak, ha úgy van (kép: Bucsy Levente)
Az MNO nem elégedett meg ennyivel, és rátalálva a sereglet hangadójára, Fogarasi Gergelyre, fel is tette a magánál a kezdeményezésnél is komolyabb kérdéseit a lapunk érdeklődésén teljesen ledöbbent fiatalnak.


– 2010-ben egy alkotmánymódosító javaslatcsomagot állítottatok össze. Ezt valakinek el is juttattátok?
– Persze! Fönn van a Facebookon, az összes elérhetőségünkön, volt öt vagy hat követelésünk. Ami legfontosabb: 4/4-et az alkotmányba!
– Ezt még a korábbi alaptörvényhez javasoltátok. Van valami előrelépés a technó szempontjából az újban?
– Sajnos nem sikerült az új alkotmánytervezetbe beleférniük a követeléseinknek, úgyhogy azok továbbra is fennállnak.
– Hogyan kell azt elképzelni, hogy „több technót a parlamentbe”?
– Szó szerint kell elképzelni. Követeléseink egyik pontja, hogy legyen egy magyar nemzeti technóünnep mint állami ünnep. Ezen a napon szóljon technó a Parlament nagytermében, hiszen a kupolateremnél alkalmasabb partihelyszín nem nagyon létezik Budapesten.
– Melyik lemezlovasnak állítanak szobrot a Hősök terén? A közleményetekben előzetesen azt írtátok, hogy ez a nap tétje.
– Ez félreértés. Nincs szobor, csak díjátadás; az összes olyan DJ-t díjazzuk, aki az elmúlt években, évtizedekben hozzájárult az elektronikus zenei kultúra segítéséhez, kezdeményezéséhez. Nagyon sokan ezen alkotók közül itt vannak a Hősök terén.
– Tehát szobor nem lesz?
– Nem lesz. Illetve lesz egy jégszobor.
– A törekvések közül van olyan, aminek komolyabb anyagi vonzata is lehet, például a bezárt diszkók újranyitása, vagy hogy ahol nem volt eddig, ott legyen. Miből?
– Állami pénzeket kell arra fordítani, hogy kistelepüléseken, falvakban, tanyákon is ugyanúgy hozzájussanak a technóadagjukhoz a fiatalok, mint a nagyvárosokban. Mi az a kirekesztés, hogy itt Budapesten van nyolcszáz parti egy este, és az egész országban nincs mellette még több száz. Az egész ország vízfejű ilyen szempontból is.
– Honnan vonnád el az erőforrásokat? Milyen fejezetekhez nyúlnál hozzá?
– Természetesen a döntéshozókra bíznám. Van nekünk pénzügyminiszterünk, gazdasági miniszterünk, gazdálkodják ki a költségvetésből. Lennének ötleteim, hogy miből lehetne lefarigcsálni. Azért van még bőven – bár elég sokat faragtak már a mostaniak, de azért még sok a pazarlás.
– A vecsési hagyományőrzőkkel való kapcsolat honnan jött? Hogy kerül egy rézfúvós banda a technóhoz?
– Egy új műfaj született a Hősök terén péntek este, ennek a neve: „fusno”. Ennek az a lényege, hogy élő, akusztikus hangszeres kísérettel technót nyomnak.
– A Dürer Kertben folytatódik az éjszaka…
– Igen, estig kaptunk engedélyt a Hősök terére a rendőrségtől, amit ezúton is köszönünk. Nem akarunk sokáig hangoskodni, ezért vonul át az egész mozgalom.
– Miért a Hősök terén van ez a megmozdulás? Parlamenttel kapcsolatos követeléseket jellemzően a Kossuth téren szoktak megfogalmazni.
– Jól tudjuk, hogy a Kossuth téren jelenleg mi történik, ott nem akartunk bulit csinálni, mert balesetveszélyes. Az előző TTP-rendezvények a Kossuth téren és környékén voltak. Idén először történt, hogy kiszorultunk onnan, viszont a Hősök terén két nap után megkaptuk az engedélyt.
– Az még érdekelne, hogy mivel foglalkozol a civil életben.
– Én?
– Igen.
– Miért? Szívesen elmondom, de ennek is utána lehet nézni. Filmrendező vagyok.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.