Tehercsökkentés: könnyebb lesz a jövő év

Kovács András

2012. július 1., vasárnap 07:59, frissítve: vasárnap 11:09

300 milliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormánypárti frakciókkal a héten. Emellett eldőlt az is, hogy megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az MNO heti összefoglalója.

A miniszterelnök arra utasította hétfőn Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy már most kezdjék meg a Fidesz-frakcióban megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumainak kidolgozását. Orbán Viktor ezt a Fidesz–KDNP frakcióülése után közölte. A kormányfő hangsúlyozta: azt is kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az így megszülető előterjesztések egy részét legkésőbb szerda délutánig, egy másik részét pedig július 9-ig nyújtsa be a parlamentnek.

Ismét megszavazták

Elfogadta az új büntető törvénykönyvet hétfőn az Országgyűlés. A 2013. július elsejétől hatályos kódex szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást mint büntetést. Az új törvénykönyv a több mint harminc éve hatályos és többször módosított jelenlegi Btk.-t váltja fel.

Áder János államfő észrevételeinek elfogadása után a parlament ismét megszavazta a járások kialakításáról szóló törvényt és a több száz feleslegessé vált jogszabály megszüntetéséről szóló előterjesztést. Az Országgyűlés emellett elfogadta azt a fideszes és jobbikos képviselői kezdeményezést is, hogy vonják meg a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel. A zárószavazás erről a jövő héten lesz.

Átcsoportosítás

Ötezerrel többen, összesen csaknem 40 ezren kezdhetik meg térítésmentesen felsőoktatási tanulmányaikat a szeptemberben induló tanévben. A kormány erről az idei jelentkezési adatok feldolgozása után kedden döntött. Több hallgatót vesznek fel műszaki, informatikai, agrár, sport, valamint egészségügyi képzésre. Az átcsoportosítást azzal indokolják, hogy a teljes állami ösztöndíjas keretre túljelentkezés van, a részösztöndíjas helyek egy része pedig valószínűleg betöltetlen maradt volna.

A jövő évi költségvetést a két Széll Kálmán-terv által előirányzott szerkezeti átalakulások alapozzák meg, a büdzsé a beruházási fordulatra épít, és megfelelő forrásokat is biztosít ahhoz. Erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt szerdán a parlamentben a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.

Érvényesül a tehermegosztás

Matolcsy szerint a büdzsé segíti a vállalkozásokat új munkahelyek teremtésében és a jelenlegi 3,8 millió álláshely megőrzésében. A Költségvetési Tanács elnöke megalapozottnak tartja a büdzsét, de komoly kockázatokat lát a kabinet makrogazdasági prognózisában. Kovács Árpád azt javasolja a kormánynak, hogy reagáljon a gazdasági növekedést hátráltató tényezőkre.

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét és érvényesíti a tehermegosztás elvét. Az MSZP úgy látja, hogy a 2013-as költségvetésben tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, a kormány 1,6 százalékos bővülési terve irreális, a tranzakciós illeték pedig pénzbehajtás.

A Jobbik ismét az egykulcsos személyi jövedelemadó visszavonását, az államadósság újratárgyalását, illetve a mezőgazdaság, valamint a feldolgozó- és élelmiszeripar fejlesztését sürgette. Az LMP szerint irreális kormányzati tervek több száz millió forintba kerülnek az embereknek.

Július 13-án kezdődhet

A jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a nemzetközi valutaalappal és az Európai Unióval. Erről Christine Lagarde, az IMF főigazgatója tájékoztatta levélben a magyar kormányt és a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter megerősítette, hogy az Országgyűlés legkésőbb július 12-én elfogadja a jegybanktörvény módosítását.

A West-Balkán-ügy mind a négy vádlottját két év, nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ítélet nem jogerős. A vád szerint a szórakozóhely egyik tulajdonosa és ügyvezetője, az egyik szervező, illetve a biztonsági őrök főnöke felelős a másfél évvel ezelőtti diszkótragédiáért, amelyben három fiatal lány vesztette életét.

Megállapodtak

300 milliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormánypárti frakciókkal. Rogán Antal elmondta: a könnyítés elsősorban a kisadózókat, a 25 év alattiakat, az 55 év felettieket és a képzettséget nem igénylő fizikai munkát végzőket érinti, úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják.

Matolcsy György a programhoz szükséges forrásokról azt mondta, hogy a jegybankra és a Magyar Államkincstár pénzmozgásaira is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, ebből összesen több mint 200 milliárd forint bevételt várnak.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.