Telekocsikkal vinné szavazni a külföldön élő magyarokat a Momentum

MN

2018. január 11., csütörtök 18:41, frissítve: csütörtök 18:59

Egy autómegosztó applikációval segítené a Momentum, hogy a külföldön élő magyar szavazók könnyebben adhassák le szavazatukat az április 8-ai választáson az illetékes nagykövetségeken vagy konzulátusokon. Így például azok, akik távolabbról mennek Londonba szavazni, felajánlhatnák a kocsijukban lévő szabad helyeket másoknak. Arra is lenne lehetőség, hogy a költségeken faragni kívánók jelezzék: be szeretnének ülni valaki autójába a választás napján – írja a Zoom.hu. Információik szerint a Momentum informatikusokból álló csoportja fejleszti az applikációt, és már tesztelik is.

A portálnak Hajnal Miklós, a párt szóvivője elismerte, hogy terveznek egy ilyen alkalmazást. Emlékeztetett arra, hogy korábban is foglalkoztak a külföldön élők szavazási lehetőségeivel, a honlapjukon aloldalt is indítottak ebből a célból. „Már informáljuk a Nyugat-Európában élő magyarokat, ezen az oldalon meg is tudják nézni, hogy hol tudnak szavazni. A cél az lenne, hogy el is juttassuk őket a szavazóurnákhoz” – jelentette ki.

A szóvivő hozzátette: nem biztos, hogy végül saját applikációval oldják ezt meg, hanem megnézik, hogy van-e használható egyéb alkalmazás. „Abban biztos vagyok, hogy a következő a választásokon már nem lesz erre szükség. A Momentum programjában egyik legfontosabb prioritásként szerepel a levélben szavazás joga a külföldön élő magyar állampolgárok számára. Vagyis a teljes választójog visszaállítása” – fogalmazott.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.