Terítéken a jegybanktörvény

WA

2012. május 7., hétfő 11:30, frissítve: hétfő 14:24

A Magyar Nemzeti Bankról szóló szabályozásnak összhangban kell lennie az alaptörvénnyel és az Európai Unió előírásaival – mondta a jegybanktörvény módosításáról készített törvényjavaslat ismertetésekor Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

A bizottság kormánypárti tagjainak többségi szavazatával a bizottság levette a napirendről az MNB gazdálkodásáról szóló 2010. évi jelentést.

„Az MNB függetlensége – mint a világ valamennyi jegybankjának függetlensége – arról szól, hogy egy jegybanknak a rövid távú politikai érdekektől kell függetlennek lennie” – felelte kormánypárti képviselői kérdésre Király Júlia. Az MNB alelnöke hozzátette: ez a függetlenség az ország és a lakosság hosszú távú érdekeit szolgálja.

Az Európai Bizottság szóvivője április 25-én jelentette be, hogy elkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Az MNB függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják a kötelezettségszegési eljárást – mondta Olivier Bailly.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.