Terítékre kerül a jegybanktörvény módosítása

BL

2012. május 6., vasárnap 12:53

Az Országgyűlés jövő heti kétnapos ülésén kezdi tárgyalni az év elején hatályba lépett új alaptörvény első módosítását, illetve a jegybanktörvény ahhoz kapcsolódó változtatását.
Az Európai Bizottság szóvivője április 25-én jelentette be, hogy elkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Az MNB függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják a kötelezettségszegési eljárást – mondta Olivier Bailly.

Az Európai Unió kifogásai alapján összeállított előterjesztés egyebek mellett törölné az alkotmány azon cikkét, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonását, emellett egyértelműsítik azt is, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései is alkotmányos erejűek. A parlament az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közvetlen állami felügyelet alá helyezését szorgalmazó javaslat esetében alkalmazhatja az úgynevezett kivételes sürgős eljárásban való tárgyalást, amellyel már kedden elfogadhatják az erről szóló, hétfőn napirendre kerülő indítványt.

Szavaznak a bányászatról

A képviselők ezúttal is hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdik az ülést. Az ezt követő, szokásos interpellációs időszak után rövid határozathozatalokra lehet számítani, zárószavazást csak két javaslatról, a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló új jogszabálytervezetről, valamint a bányászatról szóló törvénymódosításról tartanak majd.

A késő délutáni óráktól összesen nyolc új vagy korábban tárgyalni kezdett javaslat tárgyalásába kezd a Ház. Ezek között szerepel az is, amely kizárólagos állami tulajdonba helyezné a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-t. Az erről szóló indítványt – egy közelmúltban elfogadott házszabály-módosítást kihasználva – gyorsított ütemben tárgyalhatja a parlament, ami azt jelenti, hogy a javaslat általános és részletes vitáját egyszerre, hétfőn tarthatják, és eddig lehet majd módosító javaslatokat is benyújtani. Kedden már az előterjesztés végleges formájáról, majd elfogadásáról döntenek a képviselők. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett indítvány a két társasághoz fűződő kormányzati, külgazdasági és államháztartási kapcsolatokkal indokolja a cégek közvetlen állami tulajdonba vételét.

Módosul a jegybanktörvény

Az Országgyűlés a keddi határozathozatalok után kezdhet vitát az alaptörvény első módosításáról és a jegybanktörvény azzal összefüggő változtatásáról. Az indítványok szerint a  monetáris tanács napirendjét nem kell majd elküldeni a kormánynak, a kabinet képviselője a későbbikben nem vesz részt a testület ülésein, emellett kikerülnek a törvényből a tanácstagok felmentését és a testület megszűnését szabályzó egyes passzusok, továbbá azok a rendelkezések is, amelyek összevonhatóvá tették az MNB-t a PSZÁF-fal. Az alaptörvény első módosítása emellett egyértelműsíti, hogy a hozzá fűzött átmeneti rendelkezések is az alaptörvény részét képezik, vagyis alkotmányos szintű rendelkezéseknek számítanak.

A keddi ülésnapon időkeretben tárgyalják még a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Terve és a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia – mélyszegénység, gyermekszegénység, romák – összhangjáról szóló jelentést is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.