Tésztaüzemmel is jól jár Mészáros Lőrinc

2017. november 2., csütörtök 05:46, frissítve: csütörtök 13:40

Nettó 48 millió forint értékben építhet gluténmentes tésztát gyártó üzemet Rábaszentmihályon a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Euro Generál Zrt. – értesültünk. A cégben 50 százalékos szavazati joga van a korábban Opimus Group Nyrt. néven futó Opus Global Nyrt.-nek, amelybe idén tavasszal vásárolta be magát Orbán Viktor milliárdos barátja. A több mint 200 négyzetméteres tésztaüzem megépítésére hat társaságtól kértek ajánlatot, ám csak az Euro Generál nyújtott be pályázatot a meghívásos közbeszerzésen. A cég ajánlata az eredetileg becsült csaknem 33 millió forintos összegnél 15 millió forinttal volt drágább.

Rábaszentmihály független polgármestere, Horváth Gábor elmondta, hogy nem ismeri Mészáros Lőrincet. Településvezetőként csak arra lesz majd ráhatása, hogy az elkészült üzemet ellenőrizze, mindenben megfelel-e az elképzeléseiknek. A községben egyébként nem ez az első üzem, amelyet az önkormányzat építtet: a helyi közmunkások növényt termesztenek, sertést nevelnek, savanyítóüzemben dolgoznak, sőt van már egy működő húsbolt is a faluban. A tésztaüzemben a polgármester állítása szerint májusban kezdik el a gyártást, az alkalmazottak pedig nem közmunkásbérért, hanem szakmunkás-minimálbérért dolgoznak majd.

A nettó 48 millió forintos megbízás eltörpül Mészáros Lőrinc idei teljesítménye mellett. A Forbes 33 leggazdagabb magyart bemutató összeállítása szerint ugyanis Orbán Viktor felcsúti barátjának már 105 milliárd forintos lehet a vagyona, miközben tavaly még „csak” 35 milliárd forint volt. Ezzel a nyolcadik helyet foglalja el a listán. Az újság nemzetközi történetében egyébként még soha nem fordult elő, hogy valaki egyetlen év alatt ennyit gazdagodott volna. Mészáros Lőrinc cégbirodalma óriási, a lap szerint idén 82 új vállalkozást alapított, így már összesen 121-ben érdekelt. A cégek összesen 241,8 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzést, és 17 milliárd forint állami, illetve uniós támogatásban részesültek. A vállalkozó jelentősen növelte médiaérdekeltségeit is, az állam pedig nem hagyta az út szélén ezeket a cégeket sem: összesen 2,7 milliárd forint értékben helyezett el hirdetést a polgármester médiavállalkozásaiban.

Fut a szekér

Mint arról lapunk korábban beszámolt, Mészáros Lőrinc 1,7 milliárd forintért építhet a Penta Kft.-vel egy háromezer négyzetméteres borászati üzemet. Érdekeltségének nem ez az első Tokaj környéki közpénzes beruházása. Még augusztus végén kapták meg az előzőt: ugyanazon a helyrajzi számon borászati beszerzési központot létesítenek 384 millió forintért. A legutóbbi tendert néhány hete nyerték meg összesen 683 millió forint értékben; ennek keretében szintén egy borászati üzemet építenek a Sárospatak közelében lévő Hercegkúton.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.02.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.