TGM: Orbán Viktor aljas gazember

MN

2017. október 1., vasárnap 15:56, frissítve: hétfő 09:36

„Bár »nemzetpedagógiai okokból« nem lenne szabad gyűlöletes színben föltüntetnünk, minden hibánkért és vétkünkért bűnbakká megtennünk, Orbán Viktor mégiscsak egy »aljas gazember«” – írja Tamás Gáspár Miklós filozófus a HVG.hu-n vasárnap megjelent publicisztikájában.

A szerző az őcsényi menekültellenes hisztéria, majd az erre reagáló miniszterelnöki megszólalás miatt – amelyben a kormányfő helyesnek nevezte a helyiek tiltakozását – jutott erre a következtetésre. Úgy fogalmazott: „a magyar nép mindennél fontosabb morális érdekeinek” és az ízlésének is ellentmond, de nem tud mást mondani arra, „aki helyesli és szítja – mert önző érdekei így kívánják – a legalantasabb indulatokat, az egyszerre szörnyű és szánalomra méltó fajüldöző hisztériákat”.

Tamás Gáspár Miklós szerint butaság „a kádári örökség letéteményesének” nevezni Orbánt, mert a rendszere nem hasonlít szocializmusra, sokkal inkább a szélsőjobboldali diktatúrákra, például a szabályozott, szakszerű állami közigazgatás szétzúzására vagy a káosszal való kacérkodásra. Annyiban viszont nem tipikus, hogy a szélsőjobboldali parancsuralmi rendszerektől eltérően nem mozgósít, és nem alkalmaz fizikai megtorlást. 

TGM nem ért egyet azokkal, akik a mai idegenellenességet valamiféle „magyar néplélekből” vezetik le. A menekültekkel, bevándorlókkal, vendégmunkásokkal, kisebbségekkel szembeni gyűlölet ma mindenütt általános, Ausztriában éppúgy azzal lehet választást nyerni, mint Magyarországon.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.