TGM: Orbán Viktor aljas gazember

MN

2017. október 1., vasárnap 15:56, frissítve: hétfő 09:36

„Bár »nemzetpedagógiai okokból« nem lenne szabad gyűlöletes színben föltüntetnünk, minden hibánkért és vétkünkért bűnbakká megtennünk, Orbán Viktor mégiscsak egy »aljas gazember«” – írja Tamás Gáspár Miklós filozófus a HVG.hu-n vasárnap megjelent publicisztikájában.

A szerző az őcsényi menekültellenes hisztéria, majd az erre reagáló miniszterelnöki megszólalás miatt – amelyben a kormányfő helyesnek nevezte a helyiek tiltakozását – jutott erre a következtetésre. Úgy fogalmazott: „a magyar nép mindennél fontosabb morális érdekeinek” és az ízlésének is ellentmond, de nem tud mást mondani arra, „aki helyesli és szítja – mert önző érdekei így kívánják – a legalantasabb indulatokat, az egyszerre szörnyű és szánalomra méltó fajüldöző hisztériákat”.

Tamás Gáspár Miklós szerint butaság „a kádári örökség letéteményesének” nevezni Orbánt, mert a rendszere nem hasonlít szocializmusra, sokkal inkább a szélsőjobboldali diktatúrákra, például a szabályozott, szakszerű állami közigazgatás szétzúzására vagy a káosszal való kacérkodásra. Annyiban viszont nem tipikus, hogy a szélsőjobboldali parancsuralmi rendszerektől eltérően nem mozgósít, és nem alkalmaz fizikai megtorlást. 

TGM nem ért egyet azokkal, akik a mai idegenellenességet valamiféle „magyar néplélekből” vezetik le. A menekültekkel, bevándorlókkal, vendégmunkásokkal, kisebbségekkel szembeni gyűlölet ma mindenütt általános, Ausztriában éppúgy azzal lehet választást nyerni, mint Magyarországon.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.