Tibeti zászlóval a nyakában szólalt fel Szél Bernadett a parlamentben

MN

2017. november 27., hétfő 13:23, frissítve: hétfő 13:42

A világban zajló okosforradalomról beszélt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki egy tibeti zászlóval a nyakában szólalt fel. Ezzel egyszerre üzent a Budapesten tárgyaló kínai miniszterelnöknek és a magyar rendőrségnek is, amely erővel akadályozta meg, hogy egy tüntető vasárnap délután felmutassa a Kína által megszállt Tibet zászlaját a Deák Ferenc térten elszáguldó kormányfői konvojnak.

Szél Bernadett szerint az okosforradalom átalakítja a világot, és nem lehet kerítéssel megállítani. A technológiai fejlődés magától értetődően csökkenti a rezsit, nem kell hozzá rezsibiztos sem. Példaként az észt csodát említette: ott 20 év alatt teljesen digitalizálták az oktatást, egészségügyet és közigazgatást, és csak az elektromos aláírással a GDP 2 százalékát spórolták meg. 

Magyarország kormánya ezzel szemben a jó ötletnek tartotta megadóztatni az internetet, összeszerelő üzemmé alakítja az országot, atomerőművet akar építeni és „félfasiszta ideológiát terjeszt” – mondta az LMP-s politikus, aki szerint az ellenzéki párt az elektromos autók, az okoseszközök és okosvárosok, összességében a zöldfordulat nyerteséve akarja tenni Magyarországot. Szél Bernadett azzal zárta a felszólalását, hogy „Free Tibet!”

A kormány nevében reagáló Dömötör Csaba államtitkár szerint a kabinet olyan Magyarországért dolgozik, amely tud élni a lehetőségekkel, és rengeteg új munkahelyet teremt, amire a baloldal nem volt képes. Emellett Dömötör arról beszélt: az LMP „méltatlan hazugságkampányt folytat” a nemzeti konzultáció ügyében, amikor megkérdőjelezi a visszaküldött ívek számát. „Nem gondolhatták, hogy szó nélkül hagyjuk ezt” – mondta az államtitkár, aki szerint az LMP megpróbálja kisiklatni a konzultációt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.