Titkolják, hogy hová kerülnek a menekült gyermekek

MN

2018. január 9., kedd 08:06, frissítve: kedd 08:29

Továbbra is titkolják a kormányzati politikusok, hogy hová kerülnek a kísérő nélkül érkező menekült gyerekek a fóti gyermekközpontból. Azt ugyanis a kabinet tervei szerint év közepén felszámolják. Bár Vécsey László, a térség fideszes képviselője tavaly ősszel egy lakossági fórumon tagadta, hogy Aszódra vinnék a kiskorú menekülteket, egy december végén megjelent kormányrendelet szerint annyi már eldőlt, hogy Fótról Aszódra kerül a gyerekek egy része – írja a Hír TV online változata.

Egyelőre azt nem tudni, hogy a gyerekek pontosan melyik csoportját küldené oda a kormány – a kísérő nélküli menekülteket, a fogyatékkal élőket vagy a pszichiátriai problémákkal küzdőket.

– Nem lehet nem észrevenni az utolsó két helyrajziszám-csoportot, ami Aszód–Hévízgyörk helyrajzi számokat jelöli meg, és amelyeket ha megnézzük a térképen, akkor egyértelműen az aszódi javítóintézet területét mutatják. Ebből az következik, hogy a kormányzat nem tett le arról a szándékáról, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontban található valamelyik gyermekcsoportot az aszódi javítóintézet területén helyezi el – nyilatkozta a Hír TV-nek Vargha Nóra, az Együtt fóti önkormányzati képviselője.

December végén az ügyben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hallgatott arról, hova kerülhetnek a kísérő nélkül érkezett menekült gyerekek Fótról. Rétvári Bence annyit mondott, amikor a döntés megszületik, arról mindenkit tájékoztatni fognak.

A legutolsó decemberi adatok szerint 46 menekült gyermek él a tervek szerint év közepén bezáró fóti gyermekközpontban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.