Titkolná a jegyző, hogy kik pályáznak Őcsény vezetésére

2017. november 10., péntek 10:10, frissítve: péntek 13:16

Bár a választási, illetve az azt megelőző jelöltállítási folyamat szinte kivétel nélkül a széles nyilvánosság előtt zajlik, Őcsényben furcsa módon ezt egyelőre titkolnák. A településen, ahol egy szeptemberi falugyűlésen heves indulatokat váltott ki néhány menekült pár napos üdültetésének terve, december 17-én tartanak időközi polgármester-választást, miután az eddigi vezető, Fülöp János lemondott tisztségéről. A jelöltállítás hétfőn zárul, addig kell az indulóknak 62 érvényes ajánlást leadniuk.

Lapunk kereste a helyi választási iroda vezetőjét, Herczig Hajnalka jegyzőt, de a polgármesteri hivatal munkatársa a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a jelöltállításról a jövő hétig semmiféle információt nem közölhetnek.

Mint mondta, ez a jegyző kérése volt, aki egyelőre szintén nem nyilatkozik. Így még azt sem tudni, hogy egyáltalán hányan adták már le az ajánlóíveket. Mindez azért érdekes, mert a választási folyamat átláthatóságára és nyilvánosságára az eddigi voksolásokon, illetve időközi választásokon mindenhol kínosan ügyeltek.

Úgy tudjuk egyébként, Őcsényben legalább négyen biztosan rajthoz állnak az időközin, de az sem kizárt, hogy végül fél tucat induló lesz. A lemondott településvezető, Fülöp János lapunknak elmondta, neki már összegyűlt a szükséges ajánlásszám, az íveket várhatóan ma adja le a helyi választási irodánál. Rajta kívül szinte bizonyosan rajthoz áll Kozma Zoltánné alpolgármester (ő szervezte az elhíresült falugyűlést, illetve Fülöp János lemondása óta az ügyvezetője Őcsénynek), az egyik helyi képviselő, Csapai János, illetve a települést korábban vezető Guzsván István is. Elindulhat továbbá az időközi polgármester-választáson Nagy Piroska, aki 2014-ben az LMP színeiben indult képviselőjelöltként.

Korábban olyan véleményeket is lehetett hallani a faluban, hogy akár nyolc-kilenc induló is rajthoz állhat, különösen úgy, hogy a jelöltté váláshoz mindössze 62 ajánlást kell összegyűjteni a mintegy 2100 választásra jogosulttól, de ez várhatóan mégsem történik meg. Nagy jelentősége ugyanis nincs annak, hányan indulnak a választáson, mivel helyszíni beszámolók szerint a helyiek többsége azt szeretné, ha ismét Fülöp János vezetné a falut. (2014-ben négy ellenfele volt, de végül kétharmados többséggel nyert).

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Fülöp Jánostól megtudtuk, hogy nemrég ismét változott a helyi képviselő-testület összetétele, miután egy újabb tag, Fazekas Zsuzsanna is lemondott. Ő rövid időn belül a második távozó abból a testületből, amely a szeptember végén tartott szavazáson nem volt hajlandó feloszlatni önmagát. Még októberben Kötelesné Hamrik Lilla mondott le, aki egyike volt azoknak, akik a feloszlatásra nemmel voksoltak. Fülöp János már akkor jelezte lapunknak, hogy ezzel megnőtt az esély az indulására, hiszen a polgármesterrel együtt hétfős testületben 4:3-as aránnyal már tudna dolgozni, így el lehet fogadni a költségvetést, meg lehet szavazni a pályázatokat.

Az újrázásra készülő volt polgármester szerint most már nem érezni olyan feszültséget a településen, mint szeptember végén, a falugyűlésen, illetve közvetlenül utána. – Nyugalom van, hiszen egyrészt közeledik a választás, másrészt a település lakói várják a nyugdíjat, illetve a nyugdíjprémiumot, továbbá a tél közeledtével a tűzifa beszerzése köti le őket – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.10.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.