Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

2018. február 21., szerda 05:51, frissítve: szerda 16:11

Titkosította a ceglédi közgyűlés fideszes többsége a Pest megyei város kommunikációs stratégiáját, amit több mint bruttó 10 millió forintért rendeltek meg, azaz oldalanként több százezerért – értesült a Magyar Nemzet. A február 15-ei ülésen a fideszes Takáts László polgármester azzal indokolta előterjesztését, hogy a stratégiában lévő dokumentumok és a kapcsolódó taktikai terv – a helyi önkormányzatokról szóló törvény egyik pontja szerint – nem nyilvános. Ez a jogszabály egyébként azt szabályozza, hogy a képviselők zárt ülést rendelhetnek el, ha a nyilvános tárgyalás az önkormányzat vagy más érintett üzleti érdekét sértené.

A Ceglédi Spotlight már az önkormányzati döntés előtti napon beszámolt arról, hogy a testület várhatóan az elfogadásával párhuzamosan titkosítani fogja a kommunikációs tervet. A helyi ügyekre koncentráló Facebook-oldal azt írta, a képviselő-testület tavaly augusztus 24-én döntött a stratégia megrendeléséről. Mivel a megbízási díj a közbeszerzési értékhatár alatt maradt, a polgármesternek elég volt a beérkezett ajánlatok közül az általa legkedvezőbbnek tartottat a testület elé terjesztenie. A nyertes a 2005-ben alapított, médiaelemzésre és tanácsadásra szakosodott Socialize Kft. lett.

Úgy tudjuk, a négy és fél hónap alatt, a tavaly év végi határidőig elkészült kommunikációs stratégia pontos ára a határozati javaslatokban nem szerepelt. Értesülésünk szerint a terv mindössze 22 oldalas, vagyis oldalanként legalább 450 ezer forintba került. A terv a belső folyamatok mellett a lakosság felé zajló kommunikációra is irányul – annak ellenére, hogy Cegléden helyi rádió és televízió is van, továbbá egy önkormányzati újság, a Ceglédi Hírmondó, amely kéthetente jelenik meg, 16 ezer példányban. Az anyag egy kommunikációs iroda fölállítását is javasolja – egy szóvivővel és egy tanácsadóval –, amelynek feladata az lesz, hogy támogassa az önkormányzat kommunikációját.

A titkosítás ellen szavaztak a ceglédi közgyűlésen az MSZP és a Jobbik képviselői is. Korondi Miklós Jobbik-képviselő lapunknak elmondta, ők már a stratégia megrendelését sem támogatták. A politikus szerint az önkormányzati médiát most is gyakorlatilag a helyi Fidesz használja, valószínűbb, hogy a tervért kifizetett összeg „valakinek nagyon fontos volt”. Földi Áron, az LMP Pest megyei közgyűlési képviselője úgy gondolja, „a fióknak gyártották” a kommunikációs tervet, ami újabb fölösleges kiadás volt. – Nem hinném, hogy a dokumentum olyat tartalmaz, amit a városnak egyébként is dolgozó szakemberek ne ismernének – tette hozzá a politikus.

Kérdéseinkre Takáts László polgármester közölte: azért döntöttek a kommunikációs terv titkosítása mellett, mert annak előkészítése során a személyes interjúk keretében „olyan bizalmas és szenzitív információk is megfogalmazásra kerültek, amelyek nem publikusak”. Sajnos a stratégia szükségességét illetően a fideszes politikus meglehetősen homályosan, gyakorló marketingszakemberek által is irigylésre méltóan fogalmazott, amit most szó szerint idézünk: „A stratégiára egyrészt azért volt szükség, hogy az önkormányzat, a gazdasági társaságok és a képviselők közötti belső kommunikáció hatékonyságát növeljük, hogy szervezettebb, tervezhetőbb és célirányos formában történjen a belső kommunikáció. Másrészt a kifelé irányuló, sokszor utókövető, reaktív kommunikációt átfordítsuk tervezett, proaktív kommunikációra, különös tekintettel a közösségi médiában.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Arra a kérdésünkre viszont a városvezető nem volt hajlandó válaszolni, mekkora a dokumentum terjedelme. – A kommunikációs terv a téma indokoltságának megfelelő terjedelemben készült el – jelentette ki.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.21.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.