Titkosszolgálati nyomozásról ír BKK-ügyben a Magyar Idők

2017. július 29., szombat 12:40, frissítve: vasárnap 12:54

Zavarba ejtő részletességgel ír a Magyar Idők az 50 forintos e-jegy botrány hátteréről. A 18 éves etikus hacker esetét cikkükben összekapcsolják a BKK ellen indult „sajtóhadjárattal”, vagyis azzal, hogy a média később napi szinten beszámolt a BKK online jegyrendszere körüli problémákról.

Havi bérletet 50 forintért

Mint lapunk is többször írt róla, július 14-én egy vidéki fiatal regisztrált be a BKK e-jegyrendszerébe, és a feltüntetett ár egyszerű átírásával 50 forintért vett magának havibérletet a felületen.

A fiú vásárlás után pár percen belül két e-mail-címen is tájékoztatta a biztonsági résről a BKK-t, a már ismert eredménnyel: az e-rendszert fejlesztő T-Systems feljelentést tett az ügyben, a magát jó szándékú segítőnek tartó fiatalért rendőrök jöttek – az ügyből pedig országos botrány robbant ki, ami miatt a BKK és a T-Systems is bocsánatkérésre kényszerült.

A Magyar Idők álláspontja szerint a 18 éves fiú nemhogy etikus nem volt, de azt sejtetik, hogy tevőlegesen partnerként vett részt később a BKK lejáratásában.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kormánypárti napilap egy birtokába került jelentésre hivatkozva perces bontásban ír arról, hogy fiatal pontosan hánykor regisztrált be a rendszerbe, hánykor írta át az árat, és pontosan mikor küldte el leveleit a BKK-nak a feltárt hibákról.

A Magyar Idők arra is felhívja a figyelmet, hogy az Index már a levél elküldése után 22 perccel maga is megkereste kérdéseivel a közlekedési társaságot az üggyel kapcsolatban, és egy órán belül megjelentették a témában született cikket. „ Azt mindenképpen meg kell majd magyaráznia a fiatalembernek, hogy miként került az Index az üggyel kapcsolatos információk birtokába ilyen hamar, gyakorlatilag a BKK felé elküldött levelekkel egyidejűleg, vagy már azt megelőzően” – állítja sokat sejtetően a lap.

A Magyar Idők ugyanakkor mintha megfeledkezne – vagy nem venne tudomást – az online sajtó működésének alapvető szabályairól. Az ügy pénteken derült ki, az információt valamilyen úton megszerző portál pedig ritkán engedheti meg magának, hogy napokra, akár a következő hétig jegeljen egy fontos témát, kockáztatva helyzeti előnyét.

Teljesen megszokott és etikus eljárás, hogy a cikk megjelenése előtt röviddel küldik el kérdéseiket – az anyagban aztán jelzik a megkeresés tényét – a kapott válaszokkal pedig frissítik a már publikált anyagot. Mi is ezt tettük, amikor a Magyar Idők írásával kapcsolatban megkerestük az Indexet; ha érkezik válasz tőlük, frissítjük cikkünket.

Honnan tudják?

Az Index felelősségét firtató felvetésnél aggasztóbb, hogy a kormánypárti újság egy nagyon aprólékos, részletes jelentésre hivatkozik, amit a jelek szerint:

  • az ügyben érintett társaságoktól,
  • a nyomozó hatóságtól, szolgálatoktól
  • szivárogtatás útján kaphatott meg.

Mivel a fiatal bejelentő ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége gyanújával, a felsorolt információk bizalmasak is lehetnek.

A kormánypárti lap összeköti az 50 forintos támadás ügyét a későbbi hackerakciókkal is, amik szerintük direkt a vizes világbajnokságra időzítettek az elkövetők.

 „A fiatalember akciója úgy tűnik, csak felvezetés volt, mivel július 14-én, pénteken példátlan erejű támadás kezdődött a BKK és a webes értékesítési rendszert szolgáltató T-Systems Magyarország szerverei ellen” – fogalmaznak cikkükben.

Az újság egyébként úgy tudja, hogy a túlterheléses támadások ügyében a Belügyminisztérium és a polgári titkosszolgálatok is nyomoznak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.