Tízezer magyar munkavállaló ingázik naponta Ausztriába

MN

2017. szeptember 1., péntek 15:39, frissítve: péntek 15:57

Elsősorban a szakmunkások ingáznak, idénymunkákkor még tízezernél is többen.

Főként Ausztriába ingáznak a magyar munkavállalók, a két ország közötti – akár három-négyszeres – bérszínvonal-különbségek miatt  – írja a Vg.hu.

A portál emlékeztet, hogy az osztrák munkaerőpiac 2011 óta teljesen nyitott a hazai munkavállalók előtt, és a KSH szerint a naponta ingázók száma 10 ezer fő körül van, a nyári és őszi idénymunkákkor pedig a szám ennél is magasabb.

A tendencia már a kilencvenes évek óta tart, ezért a határ menti térségben már jó ideje szakember- és munkaerőhiány van.

A Vg.hu megemlíti a szlovák oldalt is, ahol egy kicsit más a helyzet. Itt kisebbek (10-30 százalékosak) a bérkülönbségek, és korábban, az ezredforduló után még a szlovákiából érkező dolgozók enyhítették a magyar munkaerőhiányt. Később fordult a kocka, és magyar szakemberek jelentek meg Pozsony környékén. Egyetlen kirívó pozitív példát említ a portál, azt, hogy a Magyarországon dolgozó mozdonyvezetők 45 százalékkal többet keresnek, mint szlovák társaik.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.