Több mint 3,1 milliárdból fejlesztik a kisvárdai kórházat

TK

2011. december 15., csütörtök 19:30

Több mint 3,1 milliárd forintból, uniós támogatás segítségével fejlesztik a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházat; a beruházás részleteiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a szabolcsi városban.

A gyógyintézmény a beruházási költség kilencven százalékát a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében elnyert pályázatból finanszírozza, a fennmaradó tíz százalékot pedig önerőből biztosítja. A tervek szerint a 2013 nyarára elkészülő fejlesztés során a kórház főépületének közelében, a sürgősségi betegellátó osztályhoz kapcsolódva egy központi technológiai tömböt alakítanak ki, amelyben helyet kap a központi műtő, a központi steril és az intenzív osztály – tájékoztatta az MTI-t Harsányi Imre, az intézmény főigazgatója.

A kórház egyes osztályai a jövőben úgynevezett mátrix szervezeti struktúrában végzik a betegellátást: az átalakításnak köszönhetően a kórházban 133 ágyon belgyógyászati jellegű, 99 ágyon sebészeti jellegű osztály fog működni. A főépületben kialakítanak egy központi betegirányító és előjegyzési egységet, így a betegek a kórházba érkezés időpontjától számítva a lehető rövidebb időn belül juthatnak hozzá a számukra szükséges ellátáshoz.

A kórház új profiljaként létrejön a régióban egyedülálló, gyermek fekvőbeteg-ellátásra alkalmas rehabilitációs részleg is. A projekt egyik elemeként a kisvárdai kórházban bevezetik a telemedicina-rendszert, amellyel minimalizálható a filmalapú adattárolás, és lehetőség nyílik az elkészült digitalizált felvételek központi archiválására, a kórházon kívüli távleletezésre, illetve más térségből való adatfogadásra és leletküldésre.

A program egyben lehetőséget ad a kórházon belüli betegutak racionalizálására: lerövidülnek a betegutak, javul a diagnosztikai szolgáltatások elérhetősége és szétválasztják a járó- és fekvőbeteg-ellátást. Szabolcsban nem a kisvárdai az egyetlen, folyamatban lévő kórházfejlesztési projekt: a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő több mint 530 millió forintot fordít a jelenleg hat ággyal rendelkező sürgősségi centrumának fejlesztésére. Az állami és uniós támogatást élvező programban új szárnnyal bővül az osztály épülete, emellett orvosi eszközöket vásárolnak – hangzott el a beruházás alapkőletételén csütörtökön Fehérgyarmaton.

A szatmár-beregi térségben mintegy 90 ezer embert ellátó, az Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházaként működő gyógyintézményben beléptető rendszer épül ki, korszerű sokktalanítókat, vizsgálókat és kezelőhelyiségeket alakítanak ki, valamint egy helikopter-leszálló is helyet kap az intézmény területén.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A fehérgyarmati kórház sürgősségi osztálya új betegmegfigyelő szobákkal és sürgősségi műtőkkel gazdagodik, a támogatási összeg egy részét pedig mobil lélegeztetőgépek, defibrillátorok és ritmuszavar-kezelő berendezések beszerzésére fordítják. Az új, 16 ágyasra kibővített sürgősségi centrumban a kivitelezési munkálatok befejezése után, a tervek szerint 2012 szeptemberében kezdődhet el a gyógyító munka.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.