Több mint egymilliárdért tervezik az Iparművészeti Múzeum felújítását

MN

2017. augusztus 6., vasárnap 09:30, frissítve: hétfő 08:19

Közbeszerzési felhívás közzététele nélkül kötött szerződést a budapesti Iparművészeti Múzeum az Üllői úti műemlék épület felújításának kiviteli terveinek elkészítésére a Vikár és Lukács Építészstúdió Kft.-vel, amely nettó 1,37 milliárd forintért végezheti el a munkát – derül ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett tájékoztatóból.

Az indoklás szerint azért mellőzték a versenyt, mert a feladatot „kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni”. A Vikár és Lukács nyerte ugyanis a rekonstrukcióra 2012-ben kiírt tervpályázatot, és ezzel jogerős építési engedélyt is kapott, az akkor készült tervek és dokumentációk pedig szerzői jogi védelem alatt állnak, így más nem is végezheti a munkát.

Az Iparművészeti Múzeum felújítása azért is különleges, mert az épület tetejét és belső tereit is mázas Zsolnay kerámia borítja, amelynek pótlása különleges tudást igényel. Valószínűleg ennek a nagy összegű megrendelésnek a reménye állt a hátterében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa és a pécsi önkormányzat közt tavaly kirobban háborúnak is, amelyben a város megpróbálta kiszorítani a svájci-libanoni üzletembert, de nem járt sikerrel.

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.