Több mint egymilliárdért tervezik az Iparművészeti Múzeum felújítását

MN

2017. augusztus 6., vasárnap 09:30, frissítve: hétfő 08:19

Közbeszerzési felhívás közzététele nélkül kötött szerződést a budapesti Iparművészeti Múzeum az Üllői úti műemlék épület felújításának kiviteli terveinek elkészítésére a Vikár és Lukács Építészstúdió Kft.-vel, amely nettó 1,37 milliárd forintért végezheti el a munkát – derül ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett tájékoztatóból.

Az indoklás szerint azért mellőzték a versenyt, mert a feladatot „kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni”. A Vikár és Lukács nyerte ugyanis a rekonstrukcióra 2012-ben kiírt tervpályázatot, és ezzel jogerős építési engedélyt is kapott, az akkor készült tervek és dokumentációk pedig szerzői jogi védelem alatt állnak, így más nem is végezheti a munkát.

Az Iparművészeti Múzeum felújítása azért is különleges, mert az épület tetejét és belső tereit is mázas Zsolnay kerámia borítja, amelynek pótlása különleges tudást igényel. Valószínűleg ennek a nagy összegű megrendelésnek a reménye állt a hátterében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa és a pécsi önkormányzat közt tavaly kirobban háborúnak is, amelyben a város megpróbálta kiszorítani a svájci-libanoni üzletembert, de nem járt sikerrel.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.