Több mint egymilliárdért tervezik az Iparművészeti Múzeum felújítását

MN

2017. augusztus 6., vasárnap 09:30, frissítve: hétfő 08:19

Közbeszerzési felhívás közzététele nélkül kötött szerződést a budapesti Iparművészeti Múzeum az Üllői úti műemlék épület felújításának kiviteli terveinek elkészítésére a Vikár és Lukács Építészstúdió Kft.-vel, amely nettó 1,37 milliárd forintért végezheti el a munkát – derül ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett tájékoztatóból.

Az indoklás szerint azért mellőzték a versenyt, mert a feladatot „kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni”. A Vikár és Lukács nyerte ugyanis a rekonstrukcióra 2012-ben kiírt tervpályázatot, és ezzel jogerős építési engedélyt is kapott, az akkor készült tervek és dokumentációk pedig szerzői jogi védelem alatt állnak, így más nem is végezheti a munkát.

Az Iparművészeti Múzeum felújítása azért is különleges, mert az épület tetejét és belső tereit is mázas Zsolnay kerámia borítja, amelynek pótlása különleges tudást igényel. Valószínűleg ennek a nagy összegű megrendelésnek a reménye állt a hátterében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa és a pécsi önkormányzat közt tavaly kirobban háborúnak is, amelyben a város megpróbálta kiszorítani a svájci-libanoni üzletembert, de nem járt sikerrel.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.