Több ponton módosulhat a tervezet

NT

2012. június 2., szombat 08:16, frissítve: szombat 11:38

Több ponton módosulhat az új Polgári törvénykönyv Országgyűlés elé kerülő tervezete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) észrevételei alapján – mondta el Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Mint kifejtette: a tervezet eredeti szövege szerint egy jogi személy tartozásaiért – jogutód nélküli megszűnés esetén – annak alapítóját, illetve tagjait akkor is felelősség terhelte volna, ha alultőkésítés miatt a rendelkezésre álló vagyon nem lett volna elegendő a működés fenntartásához.

A rendelkezéssel kapcsolatban az AmCham mellett több szakmai szervezet is jelezte, hogy a gyakorlatban számos problémát okozhat, ezért előreláthatólag ez kikerül a tervezetből. Másik példaként említette, hogy a tervezet a jogi személyek szervezetére, valamint a tagok egymás közötti és a jogi személy közötti viszonyára a diszpozitivitást rendeli főszabályként, azaz eltérhetnek a törvényben meghatározottaktól, amely alól azonban van néhány kivétel is.

Az egyeztetések során az AmCham is jelezte, hogy a kivételek meghatározása nem teljesen egyértelmű, ennek megfelelően az erre vonatkozó szabályok további pontosítása várható. Emellett az AmChamnek a jogi személy határozatainak felülvizsgálatára nyitva álló határidővel kapcsolatos észrevételeit is komolyan megfontolják – jelezte Rétvári Bence, aki kitért arra is, hogy a szervezet 48 oldalas véleménycsomagot küldött a KIM-nek.

Az államtitkár felidézte, hogy az új Ptk. tervezetét február közepén bocsátották társadalmi egyeztetésre, amelynek keretében március végéig bárki elküldhette észrevételét, a minisztérium pedig több körben folytatott egyeztetéseket stratégiai partnereivel, így az AmChammel is. Az államtitkár tájékoztatása szerint a beérkezett észrevételekről 2012. április 21-én egyeztetést is tartottak a szakmai szervezetekkel.

Emlékeztetett, hogy közel másfél éve – 2011. január 1-jén – lépett hatályba a társadalmi egyeztetéseket szabályozó részvételi törvény. Rétvári Bence közlése szerint azóta több tucat törvényt és rendeletet bocsátottak társadalmi egyeztetésre, amelynek keretében számtalan észrevétel érkezett az interneten keresztül, valamint a stratégiai partnereinktől is.

A stratégiai partnerség lényege, hogy olyan szervezeteket vonjanak be a jogszabályok kidolgozásába, amelyek konkrét tapasztalatokkal rendelkeznek egy adott terület életviszonyairól, az azokat szabályozó jogszabályok alkalmazásáról és így gyakorlati javaslatokat tudnak adni a terület szabályozására vonatkozóan. Éppen ezért a polgároktól érkezett észrevételek mellett rendkívül fontosnak tartják stratégiai partnereik visszajelzéseit, észrevételeit.

A minisztérium 2011. február 24-én elsőként az Amerikai Kereskedelmi Kamarával kötött stratégiai partnerségi megállapodást. Ennek eredménye a már több mint egy éve tartó szoros együttműködés a minisztérium és az AmCham között – mondta.

Hamarosan már nemcsak az idős emberek, hanem a rokonaik is részesülhetnek életjáradékból, amennyiben életbe lép egy, az új polgári törvénykönyvben tervezett módosítás – írta meg a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI,Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.