Több száz millió forintnyi közpénzből készül film a vizes vb-ről

Jandó Zoltán

Jandó Zoltán

2017. augusztus 9., szerda 06:12, frissítve: szerda 17:49

Filmet gyártanak a július utolsó napján zárult vizes világbajnokság utókommunikációja érdekében. A munkára négy nappal az esemény vége előtt írtak ki közbeszerzést, amit – a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül – azóta gyorsan le is zavartak. A befutó nem meglepő módon a Kuna Tibor cégeit (a Trinity International Communications Kft.-t és a Young and Partners Kft.-t) is magába foglaló konzorcium lett. A film elkészítésére összesen 230 millió forintos keret áll rendelkezésre, de komoly esély van rá, hogy magát a forgatást nem a nyertes vállalatok végzik majd, azok ugyanis jelezték: alvállalkozót is igénybe vesznek.

A hazai sajtóban leggyakrabban a „Szijjártó Péter barátja” eposzi jelzővel futó, de a vizes vb szervezéséért felelős Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel is jó kapcsolatot ápoló Kuna egyértelműen a sportesemény egyik legnagyobb nyertese. Az üzletembernek mind a két ügynöksége kapott már jelentősebb megbízásokat a világbajnokságot szervező Bp2017 Kft.-től. A Young and Partners a kéthetes sportesemény kommunikációjához kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokat látta el nettó kétmilliárdért, míg a Trinity minden egyéb kommunikációs feladatot. Ez utóbbira hárommilliárd forintos keretet különítettek el úgy, hogy a kampány itthon is csak április végén indult be, külföldön pedig igencsak visszafogottnak tűnt.

A nemzetközi hirdetésekkel kapcsolatban többször kerestük a szervezőcéget, illetve rajtuk keresztül a Trinityt, de konkrét válaszokat a határokon túli kampány részleteiről lényegében soha nem kaptunk. Mindenesetre a három, összesen bő 5,2 milliárdos megbízással Kuna biztosan az első ötben van a „vb-n legtöbbet kaszáló vállalkozók” listáján, ahol szinte csak Fidesz-közeli üzletemberek tűnnek fel. Korábbi összesítésünk szerint az eredményesen zárt, a vb-hez kapcsolódó, nagyjából 106 milliárdnyi közbeszerzés durván 70 százaléka vándorolt egy olyan elég jól körülhatárolható üzleti körhöz, amelynek tagjai kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak miniszterekkel vagy akár a kormányfővel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.09.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.