Több százezer forintot kérnek Baánék három válaszért

MNO

2016. február 29., hétfő 12:52, frissítve: hétfő 15:39

A Szépművészeti Múzeum több százezer forintért adná át az Átlátszó által kikért közérdekű adatokat – írja a 444.hu.

A portál cikke szerint az Átlátszó három kérdést tett fel a Baán László vezette intézménynek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó nemzeti galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat, kiknek adta bérbe a termeket, illetve kiktől vett valamit ötmillió forintnál drágábban.

A múzeum válasza szerint az adatok összeszedése kérdésenként 60–80 munkaórát jelentene, ez az óránkénti 1500 forintos „átlagos múzeumi illetménnyel” számolva 450–600 ezer forintos költséget jelentene, tehát ennyit kellene fizetnie az Átlátszónak a közérdekű adatokért cserébe – írja a 444.hu.

Ismeretes, Baán László főigazgató évekkel ezelőtt ingyen bocsátotta rendelkezésre Habony Árpád esküvőjéhez az intézmény egy részét – ezt maga Baán is elismerte. Az intézményvezető egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az eset nem egyedi, máskor is odaadta már a múzeumot, ha olyan ember kérte, aki a múzeum jövője szempontjából fontos.

Korábban az is kiderült, hogy Jáksó László médiaszemélyiség és az Andy Vajna-féle TV2 új gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella Brand Lab Tanácsadó Kft.-jének a Szépművészeti Múzeum tíz, összességében 292,5 millió forint értékű festményt adott kölcsön három hónapra 2013-ban, képenként havi nettó 15 ezer forint plusz áfáért. A műkincseket abban az V. kerületi lakásban tárolták, ahol gyakran feltűnik Habony Árpád, és amelyet hivatalosan Habony volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól.

Habony-szindróma

Mindenkire másként hatnak a műalkotások. Dosztojevszkij egy átmulatott bázeli éjszaka után Hans Holbein halott Krisztusát látva kis híján epilepsziás rohamot kapott. A görcs végül elmaradt, a megrendülés azonban egy életre szólt, és A félkegyelmű révén irodalmi formát is öltött. A regényben Miskin herceg így kiált föl a festmény előtt: „De hát ennek a képnek a láttára némelyik ember még a hitét is elveszítheti!” – olvassa el a Magyar Nemzet véleménycikkét!

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.