Több százmilliós közbeszerzést nyert Matolcsy fiának bútorgyára

MN

2017. július 7., péntek 13:13, frissítve: péntek 14:02

Egymás után nyeri a közbeszerzéseket Matolcsy Ádám bútorgyára: az európai közbeszerzési értesítőben jelent meg, hogy a jegybankelnök fiához tartozó Balaton Bútor és egy kisebb cég, a G-Green Furniture Kft. nyerte meg az Országos Bírósági Hivatal antik bútorok restaurálására kiírt pályázatát.

A 351 millió forint összértékű tendert a 444.hu vette észre. A pályázat nyertesei 2263 darab bútor beszerzésére, több kisebb-nagyobb dolog és összesen vagy százötven történeti vagy stílbútor restaurálására vagy utángyártására kaptak megbízást, amit az Egri Törvényszék és a Heves Megyei Főügyészség részére kell teljesíteniük.

A Balaton Bútor az a bútorgyár, amit Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám vett meg 2015 végén a Fotextől, egy olyan hitelből, amit nagybátyja, Szemerey Tamás Növekedési Hitel Bankja folyósított, a forrás pedig a Matolcsy György által indított kedvezményes vállalkozási hitelprogramból származott. Azóta megvette az Origót is.

Matolcsy Ádám egyébként nemrég a Figyelőben beszélt arról, hogy közbeszerzési sikereit a neki ártani kívánók politikai vagy családi kapcsolatainak tulajdonítják, pedig egy közbeszerzést elnyerni minden, csak nem ajándék.

Matolcsy Ádám bútorcége ettől függetlenül nyert pár közbeszerzést az utóbbi időben: több kft.-vel együtt pályázva közel 237 millió forint értékben nyertek megbízásokat a Gödöllői Járásbíróság, a Vas Megyei Kormányhivatal, a Nyíregyházi Törvényszék, Budapest Főváros Kormányhivatala és a Csolnoky Ferenc Kórház pályázatain.

Nem kispályás azonban a G-Green Furniture mögött álló kör sem: mint lapunk észrevette, a cégben tulajdonos az A-SET Kft., aminek tulajdonosa és ügyvezetője Nagy Alajos ismert Fejér megyei nagyvállalkozó, a Garzon vállalatcsoport vezetője.

A (korábban szintén Nagy Alajos vezette) Garzon Bútor Kft. pedig a Napi.hu cikke szerint már az Országgyűlés Hivatalának is szállított már le bútorokat közel 1,7 milliárd forintos értékben, egy gigantikus közbeszerzés során.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.