Több település csaknem tíz éve nem talál háziorvost

BL

2013. július 4., csütörtök 07:14, frissítve: csütörtök 08:14

Magyarországon jelenleg 218 olyan háziorvosi praxis van, amelybe rövidebb vagy hosszabb ideje nem találnak doktort. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ezek közül 132 tartósan betöltetlen – írja a csütörtöki Világgazdaság.

A gazdasági napilap szerint vannak olyan települések, amelyekbe hosszú évek óta nem találnak háziorvost. Különösen a hátrányos helyzetű és/vagy kisebb települések nem vonzóak a doktorok számára, bár Pest megyében és Budapesten is akadnak üres állások, az egyik XVIII. kerületi például majdnem három éve betöltetlen. Tiszafüreden és Barcson 2004 ősze óta keresnek gyermek-, Tiszabőn, Mezősason, Nagylakon, Cserépváralján, Putnokon, Somogyapátiban gyermek- és felnőttháziorvost is.

Az idős háziorvosok működtetik a rendszert

A legtöbb, 41 praxis Borsodban áll üresen, ez majdnem kétszer annyi, mint amennyibe a második helyezett Békés megyében várnak orvost. Ezeken a helyeken helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

Közben a mintegy négy és fél ezer aktív háziorvos közül 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk jelen pillanatban 54 év. A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik. A fiatal orvosoknak viszont egyre kevésbé vonzó a sok munkával és felelősséggel, de egyre kevesebb bevétellel kecsegtető háziorvoslás – olvasható a Világgazdaságban.

Újabb milliárdok

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is arra hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján, hogy jelenleg 1500 orvos hiányzik az alapellátásból, pótlásuk pedig nehéz, hiszen évente mindössze nyolcvanan végeznek háziorvosként.

A kormányváltás óta 65-70 milliárd forint jutott béremelésre az egészségügyben – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden a Semmelweis-napi ünnepségen. Balog Zoltán részletek említése nélkül beszélt egy tízszázalékos állami finanszírozásemelésről is. A távirati iroda úgy tudja, ez a több milliárd forintot kitevő összeg tartalék, amelyet a háziorvosok finanszírozásának emelésére szeretne fordítani a minisztérium.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.