Több településen négy hónapja nem esett

BL

2011. december 7., szerda 15:57

Lengyelország egyes déli területein négy hónapja nem esett az eső, több hegyi településen nem elegendő az ivóvíz, és a földművesek sok helyütt nem tudták elvégezni az őszi szántást, mert a föld túlságosan száraz – jelentette szerdán a Gazeta Wyborcza.

Nem csak Romániában és Magyarországon okoz komoly gondokat a szárazság. A rendkívül csapadékos nyár után Lengyelország déli vidékein augusztus óta egy csepp eső sem esett. A Visztula egyes szakaszain 50 éve nem tapasztaltak olyan alacsony vízállást, mint jelenleg.

Donald Tusk miniszterelnök a válsághelyzetekkel foglalkozó kormánybizottság hétfői ülésén cáfolta, hogy a szárazság a lengyel gazdaságot vagy az energiabiztonságot fenyegetné. Ugyanakkor megerősítette, hogy tudomása van vízellátási gondokról több tucat településen.

A kis-lengyelországi (Malopolska) és kárpátaljai (Podkarpackie) vajdaság számos gazdaságában kifogyott a víz a kutakból. Csak a kárpátaljai vajdaságban az elmúlt hónapban a tűzoltók 60-szor szállítottak ivóvizet lajtkocsikban 12 járás lakói számára. Aggódnak az idegenforgalomból élő cégek és a síterepek üzemeltetői is, attól tartva, hogy ha az idei télen nem lesz hó, nagy bevételkieséssel kell számolniuk.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.