Többen ma tudták meg, hogy kisebbségiek – nem szavazhattak országos listára

2018. április 8., vasárnap 19:13, frissítve: vasárnap 21:54

Az egyéni jelöltek névsorát tartalmazó lap mellé – a pártlistás szavazólap helyett – egy ruszin nemzetiségi választóívet kapott olvasónk, holott soha nem regisztrált kisebbségiként. Tóth József Krisztián dühösen hívta lapunkat. Elmondta, a ruszinokhoz annyi köze van, hogy egyszer négy éve az aláírásával támogatta egy ruszin kisebbségi önkormányzati jelölt indulását, de a nemzetiségi névjegyzékbe való felvételét sosem kérte. 

Miután ezt idegesen szóvá tette a szavazókörben, és felhívta a családját, ki akarták küldeni. Jegyzőkönyvet a kifogásáról nem vettek fel. A férfi – akinek egyébként az egész családja így járt – azt mondta, jogvédő szervezethez fordul segítségért. 

Az Index azt írja, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási forródrótján sokan számoltak be vasárnap olyan esetről, hogy csak a szavazóhelyiségben tudták meg, a nevük szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

A nemzetiségiek országos pártlistákra nem, helyette kisebbségi pártokra szavazhatnak. 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.