Többet is nyújtanak annál, mint ami a követelmény

PR

2012. május 25., péntek 19:56, frissítve: péntek 20:47

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a nyilvánosság kontrollját illetően túllépett a jogszabály által megkövetelt kereteken is – jelentette ki Handó Tünde, az OBH elnöke pénteken Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen.

Handó Tünde közölte: a hivatal honlapján az elnök kinevezési jogkörébe tartozó pályázatok jegyzőkönyvei és a pályázatok is olvashatók; nemigen van még egy olyan jogi vagy közigazgatási intézmény, ahol ez az átláthatóság vagy nyilvánosság ilyen mértékű lenne. „Jó példával élen járunk, a többi szervezet követhet minket ezen az úton” – mondta az OBH elnöke. Kiemelte, az életben bekövetkező változások a jogintézményekben is változásokat követelnek meg, s mint minden induláshoz, az új jogintézmények indulásához is bizalomra van szükség; Handó Tünde ezt kérte a jogász kollégáitól.

Mint fogalmazott, nem gondolja, hogy a mostani rendszer tíz év múlva is így működik, biztosan változik majd; ez a dolgok természetes rendje – fűzte hozzá. Handó Tünde a hivatal elnökének jogköreiről azt mondta: talán soknak tűnnek, ám azok nem újak, korábban is léteztek, de helyesen, egy helyre gyűjtötte azokat a jogalkotó. Saját helyzetét megvilágítva elmondta, öt hónapja van hivatalban, minden döntésért neki kell vállalnia a felelősséget a bírói kar és a nyilvánosság előtt, s egyúttal elismerte: nem könnyű ezt a terhet cipelni, felvállalni az olykor kellemetlen döntéseket is.

Fontosnak tartotta, hogy az OBH elnöke kizárólag bíró lehet, ötéves gyakorlattal, beszélt arról, hogy a hivatal elnöke felett a legfőbb kontrollt az Országos Bírói Tanács gyakorolja széles jogkörökkel. Legfontosabb feladatunk, hogy a bíróságok az alkotmányos kötelezettségeiket teljesítsék, magas színvonalon, időszerűen és független bírók ítélkezzenek – fogalmazott Handó Tünde. Megjegyezte: fontos a bíróságok hozzáférhetősége, vagyis az, hogy az állampolgárok az egyenlőség elve alapján ugyanarra az eljárásra számíthassanak az ország bármely bíróságán, illetve a bíróságokat egyenlő mértékben terheljék, ne történhessen meg, hogy a bíróknak egyik helyen kétszer-háromszor annyit kelljen dolgozniuk, mint szerencsésebb társaiknak; ez a minőség rovására is mehet – tette hozzá.

Az erőforrások optimális elosztása szintén megoldandó feladat, a bírósági titkároknak, jegyzőknek át kell venniük az átadható munkát a bíróktól, hogy azok ne csak jó iparosként működhessenek – hangsúlyozta Handó Tünde. A gyors eljárásokhoz szükség lenne a műszaki eszközök frissítésére – tért ki az infrastrukturális problémákra. Az OBH szerepe az, hogy a bíróságok igazságos, egyenletes, optimális működését biztosítsa, míg a minőség a Kúria feladata, „neki kell mint egy világítótoronynak világítania” – összegezte Handó Tünde.

A hivatal elnöke beszélt a bírók „mozgatásáról”, ami nem sértheti a bírói függetlenséget; az adminisztrációs terhek csökkentésére tett intézkedésekről azt mondta: június elsején a parlament elé kerül az a javaslat, amely a titkári jogkörök bővítéséről szól. Handó Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróságoknak átláthatóan kell működniük, a bíróságok társadalmi megítélésén pedig javíthat az, ha hétköznapi, érthető nyelven magyarázzák el az egyes döntéseket, hogy az állampolgároknak ne az újságok alapján kelljen találgatniuk, miért született ilyen ítélet, például a Cozma-ügyben.

Handó Tünde május 10-én azt közölte: olcsóbb és gyorsabb, azaz összességében hatékonyabb lesz az igazságszolgáltatás, működése pedig átláthatóbbá válik az elektronikus ügyfélkapcsolatok fejlesztésével. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke ezt annak kapcsán tudatta, hogy a hivatalban szakmai napon mutatták be bíráknak, ügyvédeknek, szakembereknek a szeptember végén üzembe álló új rendszert.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.