Többfunkciós kormánygépeket vesz az Orbán-kormány

Zord Gábor László

2017. december 13., szerda 09:09, frissítve: szerda 12:48

Rövidesen hivatalosan is bejelentik, hogy többfunkciós kormánygépeket szerez be a honvédség számára az Orbán-kabinet – értesült lapunk. Úgy tudjuk, olyan használt, átalakított Airbus A319-es utasszállító repülőgépekről van szó, amelyeket azért tudnak megszerezni, mert a közelmúltban több fapados légitársaság is csődbe ment.

Mivel az ügyben példátlan információbiztonsági rendszabályokat vezettek be, s a parlament szakbizottsága közbeszerzés alóli mentességet adott az ügylet nyélbe ütésére a kormánynak, értesüléseink hivatalos megerősítésére nem volt lehetőségünk. Mindazonáltal kormányzati tisztségviselők és honvédségi vezetők az elmúlt egy évben rendszeresen nyilatkoztak arról, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban prioritást élvez a – 2010 után veszni hagyott – nemzeti légi szállítói képesség helyreállítása, s az első lépéseket még az idén meg fogják tenni.

Emlékezetes: ma már csak egyetlen használható, de elavult An–26-osa van a magyar államnak.

Az amatőr repülőfigyelői (szpotter-) közösség tagjaitól, az interneten fellelhető adatbázisokból, illetve honvédségi és iparági forrásokból szerzett részinformációink alapján állt össze a kép.

Eszerint a kormány privát üzleti partnerség (PPP) konstrukció keretében tervezi a beszerzést és a gépek karbantartását-üzemeltetését, mert arra a honvédség önmagában nem alkalmas. Ebben informátoraink olyan cégek közreműködését tartották elképzelhetőnek, mint a kormányzattal több járatnyitás kapcsán is együttműködő Wizzair, a Budapesten is bázissal rendelkező Lufthansa Technik karbantartócég, illetve a Malév máig talpon maradt öröksége, a magyar állam tulajdonában lévő Aeroplex. Ez utóbbinak különösen jókor jöhet az új feladat, mert a fapadosok piacán bekövetkezett változások igencsak megviselték.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Európai reptéren festik majd fel a magyar állami légi járművek felségjelzését
Fotó: Zord Gábor / Magyar Nemzet
 

Mi több, közvetlen az érintettség: úgy tudjuk, a szóban forgó, legalább két darab Airbus a nemrég csődbe ment Air Berlin tulajdonát képezte, ennek kiesése nagy érvágást jelentett a magyar cégnek, amely a légitársaság gépeinek karbantartását is ellátta. Ezeket a mintegy 10 éves gépeket az Air Berlin a Eurowings légitársaságnak lízingelte, ilyen színekben repültek október 27-ig, amikor is tárolásra Ferihegyre kerültek. Ott voltak huzamosabb ideig az említett cégek hangárjainak előterén, bár egyikük jelenleg egy másik európai repülőtéren tartózkodik, ahol a „magyar állami légi járműhöz” tervezett új festését megkapja.

Már a honvédségi An–26-osokat üzemeltető kecskeméti Teve század kijelölt tagjai is átképzésen vannak – erről meg is jelent a Honvédelmi Közlönyben Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök utasítása. Az „új” gépek a honvédségi expedíciós missziók váltására, külföldön bajba jutott magyar állampolgárok kimenekítésére is alkalmasak lesznek az ország vezetőinek szállítása mellett. Az ügylet értékéről nem sikerült információt szereznünk, iparági források szerint tízmilliárd forintos nagyságrendű tranzakcióról van szó.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.13.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.